FN-militante die minister 'aap' had genoemd in beroep vrijgesproken

22/06/15 om 22:58 - Bijgewerkt om 22:58

Het Franse gerecht heeft in beroep en op technische gronden de effectieve gevangenisstraf tenietgedaan van een extreemrechtse militante. Zij had minister van Justitie Christiane Taubira met een aap vergeleken.

FN-militante die minister 'aap' had genoemd in beroep vrijgesproken

Christiane Taubira, Frans minister van Justitie © AFP

Het hof van beroep in Cayenne, in Frans-Guyana, een overzees departement van Frankrijk, annuleerde de veroordeling van Anne-Sophie Leclère, een ex-kandidate van het Front National (FN). Zij had een effectieve straf van 9 maanden gevangenis gekregen en 50.000 euro boete wegens racistische beledigingen.

De vrouw was kandidate van het FN bij de gemeenteraadsverkiezingen in een kleine stad in het noordoosten van Frankrijk. In de herfst van 2013 publiceerde ze op haar Facebookpagina een fotomontage waarin ze Christiane Taubira met een aap vergeleek. In een reportage op tv-zender France 2 zei ze dat ze Taubira liever "in een boom had, achter takken, dan zo in de regering".

Technische gronden

Dat was ook te gortig voor het FN, dat zich een schoner imago probeert aan te meten, en dat de kandidate uit de partij zette. De Guyanese beweging Walwari, die mee gesticht werd door Taubira, nam het initiatief om klacht neer te leggen na de zoveelste belediging van de minister.

Taubira, een afstammelinge van slaven, en levenslang mensenrechtenactiviste, is afkomstig uit Frans-Guyana.

In zijn arrest van zegt het hof van beroep in Cayenne dat de klacht van de organisatie "onontvankelijk" is. "De strafvordering is niet rechtmatig aanhangig gemaakt bij de rechtbank" omdat Walwari niet namens de minister klacht kon neerleggen. Het vonnis in eerste aanleg wordt daarom geannuleerd.

De oorspronkelijke straf was naar Franse normen streng. Voor racistische beledigingen wordt doorgaans een voorwaardelijke celstraf plus een geldboete toegekend.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners