Europees parlement: EU stevent af op ‘fiscal cliff’

Europa stevent af op een ‘fiscal cliff’, een begrotingscrisis zoals de Verenigde Staten er eind vorig jaar in extremis één vermeed. Dat zegt Martin Schulz, de voorzitter van het Europees parlement.

Schultz richtte zijn waarschuwing aan de EU-staatshoofden en -regeringsleiders bij de start van de onderhandelingen over de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie tot 2020.

Schulz waarschuwde dat de Europese begroting een structureel tekort vertoont, het gevolg van de steeds breder wordende kloof tussen uitgaven die de EU doet met het fiat van de lidstaten en het geld dat de lidstaten daarvoor ter beschikking stellen.

Schuldenval

Die trend bestaat al jaren. Zo was er begin 2013 een geaccumuleerd tekort van 16 miljard euro. Dat dreigt nu nog aan te groeien.

Volgens Schulz zou voorzitter Herman Van Rompuy de leiders voorstellen om tot 2020 960 miljard euro financiële verbintenissen te voorzien. Over betalingen door de lidstaten circuleren volgens hem bedragen rond 910 miljard euro. Met die kloof wenkt de ‘schuldenval’.

“Europa, net als de VS enkele weken geleden, stevent af op een fiscal cliff”, zei Schulz.

Relance

Vooral de Britse premier David Cameron hamert op lagere bijdragen ana de EU.

Schulz kantte zich tegen een begroting die wordt bepaald door de kleinste gemene deler en het beschikbare geld tot 2020 betonneert. In een verwijzing naar de recente speech van Cameron wees hij er bovendien op dat nota bene de Britten binnen zeven jaar mogelijk de Unie al hebben verlaten.

De voorzitter van het Europees Parlement betreurde ook dat de besparingen landbouw en steunfondsen ontzien en vooral snoeien in uitgaven die de economische relance moeten stimuleren, zoals onderzoek, infrastructuurwerken en opleiding. “Dit is de meest achterwaartse meerjarenbegroting in de geschiedenis van de Unie”, stelde de Duitse socialist.

Parlementair veto

Schulz dreigde ermee dat de nieuwe meerjarenbegroting in haar huidige opmaak niet op het noodzakelijke fiat van het parlement moet rekenen. Hij wees erop dat de fractieleiders intussen een procedure hebben opgestart om ervoor te zorgen dat de stemming in het halfrond geheim zal zijn. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content