EU: ‘Partners bespioneren elkaar niet’

© Belga

Zowel de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) als zijn Europese collega’s willen meer uitleg over de mogelijke spionageactiviteiten van de Verenigde Staten.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft VS-ambassadeur Howard Gutman uitgenodigd om ‘uitleg te komen verschaffen’ over de berichten rond mogelijke spionageactiviteiten van de Verenigde Staten bij Europese instellingen en vertegenwoordigingen. Dat kondigde Reynders aan in de marge van de voorstelling van het begrotingsakkoord.

Volgens het Duitse magazine Der Spiegel heeft de Amerikaanse geheime dienst de diplomatieke vertegenwoordigingen van de EU in Washington en New York met afluisterapparatuur uitgerust en het interne computernetwerk geïnfiltreerd. Ook in de Brusselse gebouwen van de EU-ministerraad werden mails en telefoontjes afgetapt.

“Indien de informatie in de media klopt dan is dat zeer ernstig”, stelde minister Didier Reynders (MR).

‘We zitten niet meer in Koude Oorlog’

De uitnodiging kwam tot stand in overleg met de Europese collega’s, die wellicht hetzelfde in eigen land zullen doen. Een afgevaardigde van de Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt met ambassadeur over de kwestie. “We zitten niet meer in de Koude Oorlog”, klonk het.

Ook de Franse premier François Hollande liet zijn ongenoegen blijken. “We kunnen dit soort gedrag van bondgenoten niet accepteren”, zei hij.

De Amerikaanse president voor buitenlandse zaken John Kerry reageerde voor het eerste op een conferentie in Brunei. Hij benadrukte dat hij geen weet heeft van de beschuldigingen aan het adres van de Verenigde Staten. “Ik weet wel dat veel landen allerlei maatregelen nemen om hun nationale belangen te beschermen”, voegde hij daaraan toe.

Document uit 2010

In een reactie op de mogelijke spionage heeft de Europese Commissie de bevoegde diensten opdracht gegeven om een ongeplande, allesomvattende veiligheidsscreening uit te voeren.

“Partners bespioneren elkaar niet”, sprak eurocommissaris voor justitie en mensenrechten Viviane Reding.

De woordvoerder van Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, voegde wel toe dat de beschuldigingen gebaseerd lijken te zijn op een document uit 2010. In april van dat jaar verhuisde de Europese delegatie in Washington en vorig jaar trok ook de delegatie in New York in een nieuw gebouw in. Ashton heeft inmiddels gesproken met de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry en ook op diplomatiek niveau vonden al tal van contacten plaats. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content