Erdogan: 'Leer betogers lesje bij gemeenteraadsverkiezingen 2014'

09/06/13 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

'Ik wil dat jullie die mensen via democratische weg en via de stembusgang een eerste les geven,' zei de Turkse premier Recep Erdogan tegen zijn aanhangers. Hij noemde de betogers 'laf' en 'vandalen'.

Erdogan: 'Leer betogers lesje bij gemeenteraadsverkiezingen 2014'

© Reuters

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die sinds 31 mei onder vuur ligt, heeft in Adana, in het zuiden van het land, zijn kiezers opgeroepen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 de betogers 'een lesje te leren'.

"Ik wil dat jullie die mensen via democratische weg en via de stembusgang een eerste les geven", zei hij tijdens een toespraak. Erdogan toonde opnieuw hoe vastberaden hij is tegenover de betogers die zijn ontslag eisen. "Ze zijn zo laf dat ze de eerste minister van dit land beledigen", hekelde hij en hij noemde de betogers andermaal "vandalen" en "anarchisten". Bij zijn terugkeer van een vierdaagse reis door Noord-Afrika schuwde Erdogan ook de harde taal niet. Toen klonk het uitdagend: 'We zijn tegen het onderdrukken van de minderheid, maar we aanvaarden evenmin de onderdrukking van de meerderheid.'

Erdogan: 'Wij zijn de partij van 76 miljoen Turken'

De leider van de islamitisch en behoudsgezinde regering die het land al meer dan tien jaar bestuurt, verzekerde ook dat zijn regime zonder discriminatie alle Turken vertegenwoordigt. "Wij zijn de partij van 76 miljoen Turken", stelde hij. De manifestanten verwijten de regeringsleider zijn autoritaire aanpak en zijn wil om het seculiere Turkije te islamiseren.

Greenpeace België voert actie aan Atomium

Een dertigtal vrijwilligers van Greenpeace België hebben aan het Atomium in Brussel hun solidariteit betuigd met de Turkse protestbeweging. De actie werd gelijktijdig in achttien landen over de hele wereld gehouden. De manifestanten in Turkije zullen beelden van die manifestaties projecteren in het Gezipark in Istanboel. Greenpeace stelt dat vrijheid van expressie en het recht op manifestatie basisprincipes zijn van een gezonde democratie. De organisatie vraagt de Turkse autoriteiten om niet langer geweld te gebruiken tegen de protesten. Greenpeace herinnerde ook al van bij het begin betrokken te zijn bij de manifestaties voor de bescherming van het park.

"Onze Turkse collega's lieten ons al voor de protesten weten dat ze het steeds moeilijker hebben om hun opdrachten goed te vervullen", aldus Michel Genet, directeur van Greenpeace België. "We staan aan de zijde van de manifestanten voor de verdediging van de vrijheid van expressie, nog voor de bescherming van het park. We vragen de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan, de wil van het volk te respecteren."

Tweehonderdtal Turken komen in Antwerpen op straat

Een tweehonderdtal Turken hebben op de Groenplaats in Antwerpen actie gevoerd tegen het beleid van de Turkse premier Erdogan. Ze riepen om zijn ontslag, staken spandoeken in de lucht en maakten muziek. Volgens de lokale politie verliep het protest vreedzaam en deden er zich geen incidenten voor.

De protestactie in Antwerpen werd georganiseerd door het Alevitisch Kultureel Centrum Antwerpen (AKCA), wat een ontmoetingsplek is voor Turkse mensen van het alevitisch geloof, een liberale moslimstrekking.

Onze partners