Erdogan dreigt ermee uit klimaatakkoord te stappen

Angela Merkel en Recep Tayyip Erdogan op de G20 in Hamburg © REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft na afloop van de G20-top in Hamburg vraagtekens geplaatst bij de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs. Turkije moet beschouwd worden als een ontwikkelingsland en niet als een industrieland, anders zal het akkoord niet door het Turkse parlement geraken, deelde Erdogan mee.

‘Ik heb (de Franse president) Emmanuel Macron en (de Duitse bondskanselier) Angela Merkel meegedeeld dat we dit klimaatakkoord niet door het parlement zullen laten goedkeuren, zolang de beloftes aan ons niet vervuld zijn’, aldus Recep Tayyip Erdogan.

Als Turkije het statuut van ontwikkelingsland krijgt, zou dat inhouden dat het land geld kan ontvangen uit het groen klimaatfonds, waarop de meest kwetsbare landen een beroep kunnen doen wanneer ze met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd worden. Maar als Turkije als een industrieland bestempeld wordt, zal het daarentegen zelf moeten bijdragen aan dat fonds.

Trump achterna

Milieuactivisten hadden al gewaarschuwd dat de Amerikaanse president Donald Trump, die het verdrag eerder al opzegde, mogelijk pogingen zou ondernemen om Turkije en Saoedi-Arabië aan zijn kant te krijgen. Trump en Erdogan hebben elkaar in de marge van de G20-top ook gesproken, al is het niet duidelijk waarover het onderhoud ging.

Door afstand te nemen van het klimaatakkoord, lijkt Erdogan in elk geval een deel van de slotverklaring van de G20-top onderuit te halen. Daarin werd de VS geïsoleerd en stellen de negentien andere landen – dus ook Turkije – nadrukkelijk dat ze het akkoord van Parijs willen naleven. Erdogan trekt in zijn reactie evenwel het bestaan van een dergelijk klimaatfront in twijfel. ‘Ze hebben allemaal problemen’ met het klimaatakkoord, zo stelt de Turkse leider.

Volgens Erdogan is de positie van zijn land in die zin verbonden met die van Trump dat na de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord de financiering van arme landen moeilijker zal verlopen. ‘Daarom, na deze stap van de VS, evolueert onze positie in de richting van niet-goedkeuring in het parlement’.

Partner Content