Vrije Tribune

‘Een belasting op vermogen, belast ons vermogen om welvaart te creëren’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

‘Geen verkiezingsdebat gaat voorbij of vermogensbelastingen zijn de mirakeloplossing voor alle problemen. Dat klopt helaas niet’, schrijft een groep van 150  vertegenwoordigers van ondernemers en familiebedrijven.

Ons land bevindt zich op een economisch kantelpunt. Waar je ook kijkt, zie je de grote uitdagingen voor onze welvaart – zowel economisch, financieel als geopolitiek. Zeker vandaag moeten we dan ook volop inzetten op onze strategische troeven. Gelukkig hebben we er heel wat: zoals bijvoorbeeld onze centrale ligging binnen Europa, onze havens, onze chemie- en biotechcluster en de Europese hoofdkwartieren. Maar laten we ook ons weefsel van lokaal verankerde bedrijven niet vergeten – zij zijn al vele generaties lang een cruciale motor van onze welvaart. Doorheen alle crisissen, omwentelingen en economische cycli blijven lokale ondernemers de stille en sterke kracht van onze economie. Ondernemers en families in België dragen dan ook al generaties bij aan onze welvaart en hebben dit land mee gemaakt tot wat het nu is. Familiale ondernemingen hebben er mee voor gezorgd dat Belgische burgers tot de welvarendste van Europa behoren. Ze zorgen voor lokale werkgelegenheid en verankering en exporteren tot ver buiten Europa.

Familiebedrijven zijn goed voor 80% van de vennootschappen met personeel, 45% van de beroepsbevolking en meer dan een derde van het Belgische BBP. Familiebedrijven keren bovendien ook minder dividenden uit dan andere bedrijven – de winst wordt veel meer geherinvesteerd. Ook presteren familiebedrijven substantieel beter dan andere bedrijven – op jaarbasis is de groei van hun toegevoegde waarde 7 procentpunt groter dan bij andere bedrijven. Familiebedrijven vormen niet alleen de ruggengraat van onze economie, ze spelen ook een cruciale rol binnen de uitvoer en het concurrentievermogen van België. Niet alleen zijn ze cruciaal voor onze welvaart, maar ook met het overdragen van familiebedrijven en kapitaal aan de volgende generatie, verankeren we de welvaart des te meer in eigen land. Precies daar waar we het nodig hebben.

Als vertegenwoordigers van ondernemers en familiebedrijven maken we ons dan ook grote zorgen over het gemak waarmee vandaag vermogensbelastingen worden voorgesteld als een oplossing voor al onze budgettaire uitdagingen. Geen verkiezingsdebat gaat voorbij of vermogensbelastingen zijn de mirakeloplossing voor alle problemen. Dat klopt helaas niet. Een vermogensbelasting is niet hetzelfde als een inkomstenbelasting. Met een vermogensbelasting open je de deur om op korte termijn lokale investeringen te verliezen. Deze fout mogen we in België niet maken. Investeringen door verankerde bedrijven zijn essentieel om onze welvaart op lange termijn te behouden. Zowel voor belastingen op arbeid, als op kapitaal ligt België ver boven het EU-gemiddelde en onze buurlanden. Voor belastingen op vermogen staat België op de derde plaats binnen de EU.

Een extra vermogensbelasting zoals die wordt voorgesteld heeft negatieve gevolgen voor onze welvaart. Vermogen zelf is immers meestal geen cash waarvan de overheid makkelijk een stukje kan afromen. Vermogen zit vast in bedrijven, fabrieken en hun industriële machines, onderzoek en ontwikkeling en uiteindelijk in aandelen. Verankerde bedrijven in België, zoals KMO’s en familiebedrijven, zullen geleidelijk hun aandelen moeten verkopen om aan deze jaarlijkse vermogensbelasting te kunnen bijdragen. Dit remt investeringen en werkt overnames door buitenlandse bedrijven en kapitaalvlucht in de hand.  

Vermogen is de zuurstof om te groeien. Wie dat belast, vernietigt bedrijven. Die vernietigt investeringen, jobs en welvaart. Niemand zou in deze economisch onzekere tijden onze andere strategische troeven belasten. Een belasting op de haven? Een taks op tewerkstelling? Een heffing op hoofdkwartieren? Onzin. Waarom zouden we het opgebouwde vermogen in dit land vandaag dan gaan belasten? Wie wordt daar beter van? Andere landen hebben al bewezen dat een vermogensbelasting een slecht idee is. Van de twaalf Europese landen die ooit een vermogensbelasting hadden, hebben er maar liefst negen de belasting al afgevoerd. Onder meer Frankrijk, Duitsland, Finland, Luxemburg en Zweden voerden die belasting al af. Inefficiënt, te veel rechtsonzekerheid, verhuizing van beslissingscentra en te lage opbrengsten. Dit land heeft geen nood aan meer belastingen, wel aan meer ondernemers die werkgelegenheid scheppen en de rest zal volgen.

Laten we samen de grote uitdagingen voor ons land aanpakken. Als verantwoordelijke burgers én als verankerde bedrijven willen we niets liever dan blijven investeren, ondernemen en bijdragen aan de welvaart van dit land. Het feit dat we hier al decennia en generaties ondernemen, welvaart creëren en werk verschaffen, bewijst dat we het goed voorhebben met dit land. We nodigen onze beleidsmakers uit om deel te nemen aan deze ‘coalition of the willing’. Laten we ondernemers en familiebedrijven ondersteunen in wat ze het beste kunnen: groei en welvaart creëren. Hun toewijding aan duurzame groei, continuïteit en lokale betrokkenheid vormt immers de kern van een welvarende en veerkrachtige economie. En uitgerekend dat is de beste bescherming voor de welvaart van alle inwoners.

Deze open brief is een initiatief van de netwerkvereniging FBN Belgium, waarvan de belangrijkste Belgische familiebedrijven lid zijn. Meer dan 150 leden hebben de brief al ondertekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content