Egyptische president wil grenzen aan vrije meningsuiting

27/09/12 om 00:43 - Bijgewerkt om 00:43

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi zei in een toespraak voor de VN dat de vrije meningsuiting niet onbegrensd is. Beledigingen voor de profeet Mohammed kunnen niet, zei hij.

Morsi, een lid van de moslimbroeders en de eerste democratisch verkozen president van Egypte, reageerde tijdens zijn toespraak in de Algemenen Vergadering van de Verenigde Naties in New York op 'Innocence of Muslims' de Amerikaanse film waarin de profeet Mohammed afgeschilderd wordt als een pedofiel en een leugenaar.

Morsi veroordeelde het geweld tegen Amerikaanse en andere westerse ambassades, dat begon in de Egyptische hoofdstad Caïro, maar stelde dat het beledigen van de islam niet kan. "De obsceniteiten die recent uitkwamen, zijn onderdeel van een georganiseerde campagne tegen islamitische heiligdommen en zijn dus onacceptabel", zei Morsi. "Wij verwerpen dit. Wij kunnen dit niet accepeteren. We zullen die niet toelaten, in woord of daad."

Haat zaaien

VS-president Barack Obama had een dag eerder nog het recht op vrije meningsuiting verdedigd. Hij zei erbij dat dat recht ook beledigende taal beschermt. Morsi was het daar niet mee eens.

"Egypte respecteert de vrijheid van expressie, zo lang die expressie niet gebruikt wordt om haat te zaaien tegen anderen. Wij verwachten van anderen - net zoals zij dat van ons verwachten - dat zijn onze culturele eigenheid respecteren en niet proberen om ons concepten op te leggen die niet accepteerbaar zijn voor ons."

Geloof belasteren

Ook Abed Rabbu Mansour Hadi, de nieuwe president van Jemen en net zoals Morsi en man die aan de macht werd gebracht door de Arabische Lente, zat op dezelfde lijn. "Er zijn mensen die dit gedrag verdedigen en dat rechtvaardigen met de vrijheid van meningsuiting", zei hij. "Die mensen vergeten dat er grenzen moeten staan op die vrijheid, vooral als die vrijheid het geloof van naties belastert." (TV)

Onze partners