Donald Trump haalt uit naar journalisten: 'jij bent een gluiperd', 'een echte schoonheid' (video)

01/06/16 om 00:17 - Bijgewerkt om 05:05

Een persconferentie waarin Donald Trump details zou geven over schenkingen aan oud-strijders, eindigde in een scheldpartij tegen journalisten, die hij als 'oneerlijk' omschreef. Een journalist van ABC noemde hij 'een gluiperd'. Een journalist van CNN 'een echte schoonheid'

Donald Trump haalt uit naar journalisten: 'jij bent een gluiperd', 'een echte schoonheid' (video)

Donald Trump met een lijst van begunstigden © REUTERS

Het was volgens de aanwezigen de meest vijandige, boze persconferentie, die de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump al heeft gegeven. En dat op een punt waar hij eigenlijk "gelukwensen" had verwacht.

Eind januari, terwijl hij luidruchtig had aangekondigd dat hij niet zou deelnemen aan een debat van Republikeinse presidentskandidaten dat Fox News in Des Moines organiseerde, belegde Donald Trump op enkele honderden meter van dat debat een benefiet voor veteranen. Tijdens dat benefiet kondigde hij aan dat hij "ruim 6 miljoen dollar" had ingezameld. Daarbij één miljoen uit zijn eigen zak, verkondigde hij.

Begin vorige week zetten een aantal journalisten, vooral David Fahrenthold van The Washington Post, vraagtekens bij die mededeling. Trump had in ieder geval zijn eigen miljoen nog niet overgemaakt, en wat met de rest van het geld gebeurd was, was onduidelijk. Had Trump het overgemaakt? Bestond dat geld wel?

Daarover zou de zakenman dinsdag in zijn eigen Trump Tower in Manhattan tekst en uitleg geven.

En dat deed hij, geflankeerd door veteranen met 'Make America Great Again'-petten in camouflagekleuren.

'Jullie moeten beschaamd zijn'

"Zijn jullie klaar? Hebben jullie een pen?" vroeg Trump aan de samengestroomde journalisten.

Vervolgens somde hij de veteranenorganisaties op die bedragen hebben ontvangen. Hij somde ook de ingezamelde bedragen op, in totaal 5,6 miljoen, waarvan zijn eigen miljoen op 23 mei werd volgestort, kort nadat vragen waren gesteld in The Washington Post. Volgens het persagentschap Associated Press gebeurde ruim de helft van de overschrijvingen naar veteranengroepen nadat de Post vragen had gesteld.

"Ik heb bijna 6 miljoen bijeengehaald", aldus Trump op de persconferentie, "Als alles achter de rug is, zal het waarschijnlijk meer zijn dan dat, maar op dit ogenblik is het 5,6 miljoen dollar".

De vertraging van vier maanden had volgens Trump te maken met het feit dat de organisaties van oud-strijders moesten nagetrokken worden, om misbruik te vermijden.

De pers "moet beschaamd zijn. Tegenover de veteranen moeten journalisten beschaamd zijn. Ik stuur grote checks. Ik heb nooit zo'n slechte publiciteit gekregen voor iets wat goed gedaan was. In plaats van te zeggen: 'Dank u wel meneer Trump', of 'Trump heeft dat goed gedaan', zeggen jullie: 'Wie heeft het geld ontvangen? Wie kreeg het? En zo ontstaat een negatief beeld van mij".

Hoeveel heeft de Democratische kandidaat Hillary Clinton ingezameld voor veteranen? wilde hij weten: wat hij zij gedaan ten voordele van oud-strijders en hoeveel heeft de pers daarover geschreven?

Hij noemde journalisten "zo onbillijk", en de politieke pers "van de meest oneerlijke waarmee ik te maken kreeg".

"Ik wilde dit doen uit goedheid, ik deed niet voor publiciteit waarbij de pers betrokken wordt".

'Het zal zijn als dit'

Trump werd ook persoonlijk. Jim Acosta van CNN vroeg hem of uit zijn reactie op personderzoek niet blijkt dat hij niet omkan met kritiek.

De reactie had onmiddellijk met de vraag te maken: "Excuseer me, excuseer me. Ik heb je op tv gezien. Je bent een echte schoonheid".

Het werd erger bij Tom Llamas van ABC, die eerder had gevraagd of dit alles geen illustratie was van Trumps vermogen om te overdrijven. "Ik zoek geen schouderklopjes. Maar wat ik niet wil is dat als ik miljoenen dollars inzamel, mensen zeggen ... zoals deze gluiperige kerel van ABC. Hij is voor mij een gluiperd", zei Trump terwijl hij Llamas aanwees.

"Waarom ben ik een gluiperd?" hoorde je Llamas vragen.

"Je bent een gluiperd omdat je de feiten kent en je de feiten goed kent".

Trump werd vervolgens gevraagd of hij op gelijkaardige manier zal blijven omgaan met de pers als hij tot president verkozen wordt.

"Jawel, het zal zijn als dit".

"Denken jullie dat ik zal veranderen?" had hij zich eerder afgevraagd: "Ik verander niet".

De banbliksems van Trump waren niet beperkt tot journalisten. Hij ging ook tekeer tegen de rechter die zich bezighoudt met de klachten tegen Trump University, en tegen Bill Kristol, de neoconservatief die wil dat een alternatieve Republikeinse presidentskandidaat als onafhankelijke aan de verkiezingen deelneemt. Hij noemde Republikeinen die zo'n onafhankelijke kandidatuur ondersteunen "idioten".

Buiten manifesteerden groepen van oud-strijders die niet met Trump geassocieerd willen worden.

Onze partners