Donald Trump belde voor presidentscampagne met Bill Clinton (en dat voedt complottheorie)

06/08/15 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:54

De voormalige Amerikaanse Democratische president Bill Clinton en miljardair Donald Trump, die nu voor de Republikeinen een gooi doet naar het Witte Huis, hebben eind mei met elkaar getelefoneerd. Vooral de timing is opmerkelijk: Clintons vrouw Hillary was een maand eerder in de race gestapt, terwijl Trump op het punt stond zijn campagne te lanceren. Een en ander voedt een complottheorie onder Republikeinen.

Donald Trump belde voor presidentscampagne met Bill Clinton (en dat voedt complottheorie)

Bill en Hillary Clinton en Donald Trump © Belga Image

Vier medestanders van Donald Trump en één van Bill Clinton hebben het telefoontje en het tijdstip - niet de datum, wel 'eind mei' - bevestigd aan The Washington Post. Aan beide zijden klonk het dat het om een persoonlijk, informeel telefoontje ging, maar dat Clinton Trump aanmoedigde om een belangrijkere rol te gaan spelen binnen de Republikeinse partij. Het kantoor van Clinton voegde er wel aan toe dat de strijd om het Witte Huis niet expliciet ter sprake is gekomen. De Trumpzijde zegt dat Clinton hem niet aanraadde om zich kandidaat te stellen, maar hem wel zei dat de vastgoedtycoon veel gefrustreerde conservatieven kon bekoren. Clinton zou Trump ook 'een rijzende ster aan de rechterzijde' genoemd hebben.

Hillary Clinton

Hillary Clinton © REUTERS

De woordvoerder van Trump wilde geen commentaar geven op het nieuws, het campagneteam van Hillary Clinton reageerde niet eens op de vraag van The Washington Post, zegt de redactie van de krant.

Campagnes

Dat beide heren met elkaar telefooneerden, is op zich niet zo bijzonder. Trump is een oude kennis van de Clintons en belde de voorbije jaren vaker met Bill. De Clintons waren ook uitgenodigd op het derde huwelijk van Trump in 2005.

Des te opmerkelijker is de timing van het onderhoud. Bills vrouw Hillary had zich een maand eerder kandidaat gesteld voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van eind volgend jaar. Ze geldt als torenhoog favoriet aan de linkerzijde. Trump daarentegen had op dat moment kennelijk nog niet beslist of hij zijn kans zou wagen. Hij stapte uiteindelijk op 16 juni in de race.

Omstreden

Trump werd aanvankelijk beschouwd als een outsider, maar is op zes maanden van de eerste voorverkiezing in Iowa naar de top van de peilingen geschoten. Met 25 procent van de voorkeuren doet hij dubbel zo goed als zijn eerste achtervolger, Jeb Bush.

Donald Trump

Donald Trump © Belga Image

De 69-jarige flamboyante zakenman krijgt echter veel kritiek uit Republikeinse hoek. Enerzijds vanwege zijn racistische opmerkingen over Mexicanen en denigrerende commentaren over het oorlogsverleden van John McCain, anderzijds vanwege zijn banden met de Democraten. Zo doneerde hij onder meer in het verleden aan de liefdadigheidsorganisatie van de Clintons.

'Democratisch complot'

Hoe dan ook, het nieuws is koren op de molen van complotdenkers. Zoals de Republikein Carlos Curbelo uit Miami: hij suggereerde enkele weken geleden dat de presidentscampagne van Trump een uitgekookt plan van de Democraten is om de Republikeinse partij te ondermijnen. En volgens NBC News is hij niet de enige die deze gedachte heeft. Veel waarnemers denken ook dat een Republikeinse nominatie voor Trump de Democraten goed zou uitkomen bij de eigenlijke verkiezingen.

Al zijn er uiteraard bedenkingen bij dat complotdenken. Zelfs al zou Clinton Trump hebben aangespoord om enkele fratsen uit te halen, dan nog is het niet zijn verdienste dat Trump het zo goed doet in de peilingen. Ook het feit dat het privégesprek drie maanden geleden plaatsvond en een dag voor het eerste Republikeins televisiedebat (volg live) uitlekt, roept vragen op. NBC News merkt ook fijntjes op dat Clinton al te graag zijn politiek advies geeft, of dat nu aan Democraten of Republikeinen is.

Intussen is ook de relatie tussen Hillary Clinton en Donald Trump niet al te best meer. Zo veroordeelde zij zijn commentaren over Mexicaanse immigranten en John McCain en noemde hij haar de 'slechtste minister van Buitenlandse Zaken ooit'. (KVDA)

Onze partners