Dodentol stijgt bij onrust in Jemen

19/09/11 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

32 mensen zijn maandag gedood in Jemen bij de bloedige onderdrukking van demonstraties.

Dodentol stijgt bij onrust in Jemen

© Reuters

32 mensen zijn maandag gedood in Jemen bij de bloedige onderdrukking door veiligheidstroepen van manifestaties waarin het vertrek van president Ali Abdallah Saleh geëist wordt. Zondag kwamen al 26 mensen om.
De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de hoofdstad Sanaa. De regering bestempelde de ongeregeldheden als de "prelude van een burgeroorlog". Onder de slachtoffers zijn twee kinderen, onder wie een tien maanden oude baby, en drie dissidente soldaten.

In Taiz, de tweede grootste stad van Jemen, kwamen maandag vier mensen om. De demonstranten werden er aangevallen met traangas door de politie, die met scherp schoot.

Schieten om te doden
Zondag lieten al 26 mensen het leven in Sanaa toen veiligheidstroepen het vuur openden op tienduizenden manifestanten die deelnamen aan een protestmars tegen president Saleh.

Het ging om de meest massale aanval van de veiligheidstroepen op de protestbeweging in maanden. Volgens getuigen schoten sluipschutters vanop de daken van de gebouwen naar de betogers. Ze schoten om te doden, luidde het.

700 mensen raakten bovendien gewond. Het dodental zal vermoedelijk nog oplopen aangezien heel wat gewonden in kritieke toestand verkeren.

Macht overdragen

President/dictator Saleh verblijft al sinds juni in Saoedi-Arabië nadat hij ernstig gewond was geraakt bij een aanslag. Vorige week meldde een westers diplomaat dat Saleh niet naar Jemen zal terugkeren en dat hij binnen de tien dagen de macht zal overdragen aan zijn vicepresident. Dat is vooralsnog niet bevestigd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners