De hoofdpunten uit de State of the Union van Obama (en één grap die niet op papier stond)

21/01/15 om 05:49 - Bijgewerkt om 10:56

Obama legde in zijn zesde State of the Union de nadruk op de sterke groei van de Amerikaanse economie en deed een oproep aan alle Democraten en Republikeinen om op een andere manier politiek te gaan bedrijven. Enkele hoofdpunten op een rij.

De hoofdpunten uit de State of the Union van Obama (en één grap die niet op papier stond)

© Reuters

Economie

De Amerikaanse economie doet het uitstekend: de werkloosheid is lager dan voor het begin van de financiële crisis, de economie groeit het snelst sinds 1999 en de VS is een stuk minder afhankelijk van buitenlandse olie. Dat is volgens Obama het bewijs dat de economie van de middenklasse goed functioneert.

De economie werkt het beste wanneer iedereen een eerlijke kans krijgt en voor iedereen dezelfde regels gelden. Daarom kan de middenklasse een belastingverlaging verwachten en zullen de superrijken meer belasting moeten gaan betalen. Ook pleit Obama voor betaalbare en goede kinderopvang, voor het recht op betaald ziekteverlof van zeven dagen en wil hij geregeld hebben dat vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen voor hetzelfde werk.

Wat betreft de handel met andere landen doet Obama een oproep aan het Congres om de onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden met de Europese Unie en landen in Azië te versnellen. De regels moeten werknemers beschermen en de handel moet daarom niet alleen vrij, maar ook eerlijk zijn.

Onderwijs

Voor twee op de drie banen is tegenwoordig een hogere opleiding vereist. De VS kan het zich volgens Obama niet veroorloven dat het volgen van een opleiding voor delen van de bevolking te duur is. Hij wil dan ook twee jaar Community College gratis maken voor iedereen.

Infrastructuur

Obama wil dat succesvolle bedrijven zoals Google, eBay, Tesla en alle andere ondernemingen die in de toekomst voor banen zullen zorgen in de VS blijven. Daarvoor is een goede infrastructuur een vereiste: moderne havens, sterkere bruggen, snellere treinen en het snelste internet.

Obama deelde nog een sneer uit naar degenen die de oliepijplijn Keystone XL erdoor willen drukken: "Democrats and Republicans used to agree on this. So let's set our sights higher than a single oil pipeline."

Buitenlands beleid en terrorisme

Volgens Obama toont de VS zich als de beste leider wanneer de militaire kracht gecombineerd wordt met diplomatie, door coalities te vormen en het land niet te laten leiden door angst.

Maar de VS is solidair met iedereen die het slachtoffer is geworden van terroristische aanslagen. De VS zal op terroristen blijven jagen, hun netwerken ontmantelen en daarin ook unilateraal optreden.

"Amerikaans leiderschap, inclusief onze militaire kracht, stopt de opmars van Islamitische Staat. We worden niet meegesleept in een nieuwe landoorlog in het Midden-Oosten, maar leiden een brede coalitie, waar ook Arabische landen deel van uitmaken, om de terroristische groepering terug te dringen en uiteindelijk te vernietigen." Obama herhaalde zijn oproep aan het Congres om goedkeuring te geven voor een militair optreden tegen Islamitische Staat.

Guantanamo gevangenis

Obama is zijn belofte om de Guantanamo gevangenis te sluiten niet vergeten. Volgens de president is het niet goed voor de reputatie van de VS omdat er vermeende terroristen zonder veroordeling vastgehouden worden. Het is op die manier een propagandamiddel voor terroristen. We moeten geen drie miljoen per gevangene uitgeven om een gevangenis die door de hele wereld wordt veroordeeld open te houden.

Antisemitisme en stereotypering van moslims

Obama: "Als Amerikanen hebben we respect voor de menselijke waardigheid, ook wanneer we bedreigd worden en daarom heb ik foltering verboden en heb ik ervoor gezorgd dat het gebruik van nieuwe technologieën zoals drones op de juiste manier beperkt wordt. We spreken ons ook uit tegen anitsemitisme en het beledigend stereotyperen van moslims waarvan de meerderheid onze inzet voor vrede deelt.

Daarom verdedigen we de vrijheid van meningsuiting, pleiten we voor de bevrijding van politieke gevangenen en keren we ons tegen het vervolgen van vrouwen, religieuze minderheden, homoseksuelen en transgenders. We doen dat niet alleen omdat het juist is, maar ook omdat het ons veiliger maakt."

Klimaatverandering

Volgens Obama bestaat er geen grotere dreiging dan de klimaatverandering en we moeten het ook op die manier behandelen. Daarom heeft de VS de afgelopen zes jaren meer aan de strijd tegen de klimaatverandering gedaan dan in alle jaren daarvoor. Obama zal niet toestaan dat het Congres de gezondheid van de jongeren in gevaar brengt door de klok terug te draaien. Obama is vastbesloten om ervoor te zorgen dat de VS als leider internationale actie op gang brengt.

Oproep aan de politiek

Obama besloot zijn State of the Union met een hartstochtelijke oproep aan alle leden van het Congres, Democraten en Republikeinen, om een andere manier van politiek te bedrijven: niet elkaar afblaffen tijdens debatten op de televisie, voortdurend bezig zijn met het ophalen van campagnegeld en over de schouder kijken om te zien hoe de aanhangers reageren, maar met elkaar debatteren zonder elkaar te demoniseren.

Obama eindigt met een optimistische toon: "we are a strong, tight-knit family who has made it through some very, very hard times" en "We've laid a new foundation. A brighter future is ours to write. Let's begin this new chapter -- together -- and let's start the work right now."

Het leukste moment

De State of the Union is geen toespraak met ingestudeerde grapjes. Het leukste moment was dan ook toen Obama van zijn tekst afweek. Enkele Republikeinen uitten hun vreugde toen Obama zei: "I have no more campaigns to run.". De gevatte reactie van Obama: "I know because I won both of them."

(MS)

Lees meer over:

Onze partners