Cyprus: Stemming over hulpplan uitgesteld

21/03/13 om 23:25 - Bijgewerkt om 23:25

Het Cypriotische parlement heeft de stemming over het nieuwe reddingsplan uitgesteld tot vrijdag. De tijd dringt, want als er tegen maandag geen plan ligt, komt er geen EU-hulp.

Cyprus: Stemming over hulpplan uitgesteld

© Reuters

Het nieuwe plan bevat onder meer de oprichting van een solidariteitsfonds. De volksvertegenwoordigers zeggen dat ze meer tijd nodig hebben om het voorstel te onderzoeken. De klok tikt echter, want om de eilandstaat van het bankroet te kunnen redden, moet de Cypriotische overheid maandag bij de Eurogroep met een plan komen.

Onderpand

In het solidariteitsfonds, brengen de orthodoxe kerk, pensioenfondsen en staatsinstellingen kapitaal bijeen dat als onderpand voor een noodlening kan dienen. De centrale bank zal in het fonds de goudreserves inbrengen. Daarmee zou in totaal 4,8 miljard euro worden bijeengebracht.

Banken dinsdag open

Een ander onderdeel van het "plan B" is een beperking van de kapitaalbewegingen, om te voorkomen dat er massaal geld van de rekeningen wordt gehaald wanneer de banken weer openen. Verwacht wordt dat de banken in Cyprus vanaf dinsdag weer open gaan. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners