'Congo wordt een openluchtgevangenis'

27/01/15 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

In de Democratische Republiek Congo eist de verzamelde oppositie de publicatie van een globale kalender van de toekomstige verkiezingen. Volgens de oppositie is het land 'een openluchtgevangenis' geworden.

'Congo wordt een openluchtgevangenis'

Joseph Kabila © Belga Image

De eis is dinsdag, twee dagen na de stemming van de omstreden kieswet die tot dodelijk geweld in de hoofdstad Kinshasa heeft geleid, gepubliceerd met een 50-tal handtekeningen van oppositiepartijen en verenigingen. Onder hen voorzitter Samy Badibanga van de grootste oppositiepartij UDPS.

Op de vraag van persagentschap AFP hoe de oppositie zal reageren als haar eis onbeantwoord blijft, wilde Badibanga niet ingaan. 'Wij verkiezen om rustig te blijven, we zullen ons niet onder druk laten zetten,' zei hij.

'Openluchtgevangenis'

De verklaring betreurt dat het land een 'gevangenis in open lucht' is geworden, door de onderbreking van het mobiel internet, het sms-verkeer, de sociale netwerken, de telefoonlijnen van 'parlementsleden van de oppositie' of de verstoring van het signaal van Radio France Internationale (RFI), dat sinds maandag niet meer hoorbaar is.

De Senaat en daarna de Nationale Assemblée keurden zondag de herziene kieswet goed, maar de artikels die gewijzigd zouden worden, werden niet voorgelezen.

De meerderheid had zaterdag aangekondigd dat een omstreden alinea die president Joseph Kabila toelaat om na het einde van zijn termijn in 2016 aan de macht te blijven, geschrapt zou worden. (Belga/KVDA)

Onze partners