Clinton ‘steunt’ hertelling van de stemmen, Trump noemt het ‘belachelijk’

© REUTERS

De plannen van groene politica Jill Stein om de stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te laten hertellen in drie staten, kunnen op de steun rekenen van Hillary Clinton. Donald Trump denkt dan weer dat Stein het geld dat ze ervoor inzamelde in haar eigen zakken zal steken.

De hertelling die de groene presidentskandidate Jill Stein vraagt in drie staten, komt er alvast in Wisconsin. Net als in Michigan en Pennsylvania won Donald Trump er het pleit, maar met een kleine marge. Trumps tegenstander Hillary Clinton kan enkel nog het presidentschap veroveren als alledrie de staten naar haar gaan.

Haar campagneteam steunt alvast Steins initiatief. Raadgever Mark Elias liet zaterdag optekenen dat ze ‘actief meewerken’ aan de plannen van Stein. Team-Clinton maakt zich wel niet veel illusies over een mogelijke zege, zegt Elias. De adviseur zegt dat de steun louter in functie van het goed functioneren van de Democratie. ‘De Democraten hebben de plicht tegenover de 64 miljoen Amerikanen die voor Clinton hebben gekozen om aan het hertellingsproces deel te nemen.’

Haar rivaal tijdens de campagne, de Amerikaanse president-elect Donald Trump, noemt de inspanningen van Stein om een hertelling aan te vragen ‘oplichterij’. ‘Deze hertelling is gewoon een manier voor Jill Stein, die minder dan 1 procent van de stemmen behaalde en niet eens op het stembiljet stond in veel staten, om haar koffers te vullen met geld, waarvan ze het grootste deel nooit zal uitgeven aan deze belachelijke hertelling’, klink het in een mededeling van zijn campagneteam.

‘De resultaten van deze verkiezing zouden moeten worden gerespecteerd in plaats van ze aan te vechten of te misbruiken, wat precies is wat Jill Stein doet. Het volk heeft gestemd en de verkiezing is afgelopen. Zoals Hillary Clinton zelf zei de avond van de verkiezingen, nadat ze haar nederlaag toegaf door mij te feliciteren: ‘We moeten dit resultaat erkennen en naar de toekomst kijken.”

Partner Content