Chinees Nieuwjaar: wat mogen we verwachten van het jaar van de aap?

08/02/16 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:08

In China ruilt men vandaag het jaar van het schaap in voor het jaar van de aap. Chinezen geloven dat de komende twaalf maanden zich, met de komst van de aap, alvast heel wat minder stabiel aankondigen dan onder het schaap.

Chinees Nieuwjaar: wat mogen we verwachten van het jaar van de aap?

Het jaar van de aap voorspelt conflicten op zee © Belga

Volgens de voorspellingen brengt het nieuwe jaar beweging en disharmonie met zich mee, vooral op zee. Er rekening mee houdend dat Peking momenteel met zijn buren op ramkoers ligt over agressieve territoriale claims op verschillende gebieden in de Zuid-Chinese zee, zou het volgens sommige astrologen wel eens een moeilijk jaar kunnen worden.

Maar het is niet al doem: volgens diezelfde astrologen wordt het onder het negende teken van de Chinese dierenriem tegelijk makkelijker om dergelijke conflicten en heikele kwesties op te lossen.

Die dualiteit is ook kenmerkend voor mensen met die in het jaar van de aap zijn geboren (1944, 1956, 1968, 1980, 1992 en 2004). Op hun best zijn 'apen' speelse, humoristische, energieke en succesvolle mensen, maar ze kunnen ook arrogant, egoïstisch en onrustig zijn.

In tegenstelling tot het voorbije jaar van het schaap, een dier dat (ook) door de Chinezen wordt gezien als overdreven volgzaam en passief, wordt het jaar van de aap over het algemeen beschouwd als een gunstig jaar. Een apenjaar is daarom erg in trek bij aanstaande ouders, die de geboorte van hun kind opzettelijk de komende twaalf maanden plannen. Overigens was er net voor het aanbreken van het jaar van het schaap sprake van een kleine babyboom in China, aangezien vele stellen koste wat het kost wilden vermijden dat hun nageslacht onder het ongunstige teken van het schaap geboren zou worden.

Internationale conflicten

Andere voorspellingen voor dit jaar hebben het over "internationale conflicten en gevechten" en oceaanwater met agressieve energie, wat kan wijzen op natuurgeweld of conflicten op zee. Toch zal 2016 minder gewelddadig verlopen dan 2015 en 2014, waardoor het gemakkelijker wordt om overeenkomsten te bereiken en verdragen te sluiten die een einde kunnen maken aan conflicten.

Delen

Voor Donald Trump wordt het een moeilijk jaar.

Het jaar van de aap, dat deze keer poot in poot gaat met de elementen vuur en metaal, brengt beweging met zich mee: alles is mogelijk en ook economisch zou de wereld er wel bij moeten varen. Het element vuur is echter eerder zwak: daarom zijn de conflicten minder gewelddadig en zijn ze makkelijk op te lossen door middel van compromissen. Het wordt dus allemaal zo erg nog niet, denken de astrologen.

Het vuurelement zal de economie en de beurzen weer aanzwengelen en de financiële en vastgoedmarkten doen heropleven, vooral dan in het voorjaar en de zomer. Durf en onconventionele oplossingen zullen worden beloond, want de aap wordt beschouwd als een creatieve probleemoplosser die het onmogelijke mogelijk maakt.

Voor mensen die geboren zijn in het jaar van de hond wordt 2016 dan weer een slecht jaar. Onder meer Republikeins presidentskandidaat Donald Trump is geboren in het jaar van de hond. (Belga/TE)

Onze partners