China: Hoogste gebouw ter wereld loopt vertraging op

© Google
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

838 meter, zo hoog moet de Chinese wolkenkrabber Sky City worden. Het gebouw had al af moeten zijn, maar veiligheidstwijfels en oplopende kosten zitten in de weg.

Met 220 verdiepingen zou Sky City tien meter hoger worden dan de Burj Khalifa in Dubai, het huidige hoogste gebouw ter wereld. De Chinese toren zou appartementen, scholen, een winkelcentrum, royale dakterrassen en een speeltuin voor kinderen bevatten, én een verticale boerderij die de 30.000 bewoners kan voeden. Sterker nog: hij had er al moeten staan.

De Burj Khalifa mag zich echter nog even langer aan zijn titel laven, want Sky City raakt nu ten vroegste in 2014 af. Dat is nog altijd zeer snel, want pas deze week werd begonnen met de constructie van de fundering.

Prefab

Volgens de oorspronkelijke plannen had de toren – hij komt in de ietwat anonieme stad Gangsha in de provincie Hunan, dik vijfhonderd kilometer ten noorden van Hongkong – op een adembenemende vier maanden af moeten zijn.

Bouwheer Broad Group, die eerder een flatgebouw van dertig verdiepingen neerzette op twaalf dagen, wil voor Sky City dezelfde techniek gebruiken, met prefab-elementen die ter plekke in elkaar worden gezet. Toch zou het gebouw sterk genoeg zijn om een aardbeving met een kracht van 9 op de Richterschaal te doorstaan.

Volgens de bouwheer zorgt dat er ook voor dat de aanbouw vijf keer minder energie vergt dan normale werven, die vele malen langer CO2-uitpuffen. Bovendien zou Sky City 2000 auto’s overbodig maken, simpelweg omdat de bewoners alles wat ze nodig hebben in het gebouw kunnen vinden.

Niet gerust

Tenminste: dat is de theorie. In de praktijk zal de toren namelijk nog een aantal serieuze hindernissen moeten overwinnen, om te beginnen bij de Chinese overheid. Die is er namelijk niet gerust in dat de prefabtechniek van de Broad Group zal werken. Er zijn in China wel eens vaker inderhaast gebouwen neergezet die niet blijken te voldoen wanneer de aarde aan het beven gaat.

Bovendien is er het prijskaartje. Dat loopt behoorlijk op. Sky City was eerst begroot op 470 miljoen euro. Dat zou nu eerder 650 miljoen worden. Let wel: dat is nog relatief bescheiden voor een project van deze dimensies. De Burj Khalifa kostte 1,13 miljard euro.

Of dat het waard is, valt te bezien. In China heerst er alvast twijfel of het gebouw ooit af raakt. Een groeivertraging van de Chinese economie zorgt ervoor dat er her en der in het land sowieso al megamalls en luxueuze nieuwbouwwijken ongebruikt leeg blijven staan. Een stadskanker van haast en kilometer hoog zou net iets teveel van het goede zijn, vreest men.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content