Cartoonist Luz stapt op bij Charlie Hebdo: 'Elk nieuw nummer is een marteling'

19/05/15 om 07:12 - Bijgewerkt om 07:11

Cartoonist Luz verlaat in september het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. De job is hem naar eigen zeggen te zwaar geworden na de dood van zijn collega's bij de aanslag in januari.

Cartoonist Luz stapt op bij Charlie Hebdo: 'Elk nieuw nummer is een marteling'

Luz, bij de voorstelling van het eerste nummer na de aanslag © EPA

Luz - voluit Renald Luzier, kondigt zijn vertrek aan in de Franse krant Libération. 'Elk nummer is een marteling omdat de anderen er niet meer zijn', luidt het. 'De slapeloze nachten, waarin ik me lig af te vragen wat Charb, Cabu, Honore en Tignous gedaan zouden hebben, zijn uitputtend.'

Mohammedcartoons

Cartoonist Luz stapt op bij Charlie Hebdo: 'Elk nieuw nummer is een marteling'

© AFP

Eerder had Luz al aangegeven dat hij geen tekeningen meer van de profeet Mohammed wil maken. Dat kon niet op veel appreciatie bij de nabestaanden van (hoofdredacteur) Charb rekenen, die hem verweten toe te geven aan de terroristen.

Luz maakte de tekening van de profeet Mohammed op het eerste nummer van Charlie Hebdo na de aanslag van 7 januari. Daarbij doodden twee moslimextremisten zeven mensen bij de kantoren van Charlie Hebdo, omwille van de Mohammedcartoons.

Ruzie

Sinds de aanslag heeft Charlie Hebdo al ongeveer 4,3 miljoen euro aan giften gekregen, meldt meldt de directie. Het bedrag wordt 'integraal afgestaan aan de slachtoffers', luidt het. In totaal hebben 36.000 mensen uit 84 landen een schenking gedaan.

De afgelopen weken woedt er bij Charlie intern echter heel wat ruzie. Meest recent nog werd een van de journalisten van het magazine, Zineb El Rhazoui, geschorst. Ze moet op gesprek gaan bij de directie, die haar op haar 'verplichtingen' zal wijzen, luidt het. El Rhazoui is een van de vijftien medewerkers van het magazine die in april in een open brief aan de directie een nieuw bestuur en een 'gelijk verdeeld loontrekkend aandelerschap' vroegen.

Sinds de aanslag in januari verdiende het magazine namelijk heel wat geld aan de stijgende verkoop. Volgens de ondertekenaars van de brief wordt dat geld niet correct aangewend. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners