Buitenlandse media: ‘Heeft hier iemand zitten slapen?’

© Reuters

De vermeende fouten en de terrorisme-aanpak komen ook aan bod in de wereldpers. Ook de Europese strategie wordt in vraag gesteld.

De dubbele aanslag van dinsdag blijft de wereldpers beroeren. In een fotostuk op haar front wijst The New York Times erop dat “toppolitici miscommunicatie en andere fouten toegaven in de aanloop naar de aanslagen”.

In Frankrijk stelt Le Monde de Europese aanpak in vraag en besteedt haar eerste zeven pagina’s aan de aanslagen. Vooral de link die daders en verdachten hebben met de aanslagen in Parijs en de uitlevering van Abdeslam wordt uitgespit. Maar ook vermeende fouten en de terrorisme-aanpak komen aan bod, er wordt ook geschreven dat België en Frankrijk een gemeenschappelijk front vormen.

Libération trekt haar vier eerste pagina’s uit over onze kerncentrales als mogelijke doelwitten, onder meer over de recente veiligheidsmaatregelen maar ook de nog steeds niet opgehelderde sabotage uit 2013.

Figaro trekt ook een pagina uit voor de aanslagen, onder meer de polemiek met Ankara en de vraag van Abdeslam om uitgeleverd te worden, krijgt aandacht.

‘Falende anti-terrorismebeleid’

In Nederland, waar het overlijden van Cruijf het gros van de kranten vult, wordt vooral de vraag gesteld of de inlichtingendiensten daar zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui lieten lopen. “Heeft hier iemand zitten slapen”, kopt Het Parool. Er wordt ook uitgekeken naar een evaluatie van de gebeurtenissen door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) die het Kamerdebat daar zal voeden.

Trouw merkt op dat de “Belgische regering wankelt door terrorisme-aanpak”. Ook schrijft de krant dat de regering er al maanden van langs krijgt “vanwege het falende anti-terrorismebeleid”. “De onbegrijpelijke en inefficiënte machtsstructuur van Brussel, met negentien burgemeesters en zes politiezones, is aanleiding voor ongeloof en ridiculisering”, klinkt het.

Het nieuws over de arrestaties van afgelopen nacht, zowel in Brussel als Parijs, krijgt vrijdagvoormiddag opnieuw een prominente plaats op nieuwssites overal ter wereld. Donderdag reageerden verschillende buitenlandse kranten bijzonder kritische op het werk van de veiligheidsdiensten in ons land. (Belga/TE)

Partner Content