Britse verpleegster met ebola in kritieke toestand

03/01/15 om 16:52 - Bijgewerkt om 17:21

De Britse verpleegster die met ebola is besmet, verkeert in kritieke toestand. Dat heeft het Royal Free Hospital in Londen meegedeeld.

Britse verpleegster met ebola in kritieke toestand

© reuters

"De toestand van Pauline Cafferkey is er de afgelopen twee dagen geleidelijk op achteruit gegaan en momenteel is haar toestand kritiek", zo melden de artsen die de verpleegster behandelen.

De 39-jarige Cafferkey werkte voor de ngo Save the Children in Kerry Town in Sierra Leone. Zondagavond keerde ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. Ze testte maandag positief in Glasgow, nadat ze zich 's nachts koortsig was beginnen voelen. Het ging om het eerste geval van ebola dat op Britse bodem werd vastgesteld.

Dinsdagochtend werd de vrouw overgebracht naar het Londense ziekenhuis, waar ze in quarantaine verblijft. De verpleegster krijgt in het ziekenhuis een experimentele antivirale behandeling en bloedplasma van iemand die het ebola-virus overleefde.

Pauline Cafferkey is het tweede Britse slachtoffer van ebola. William Pooley, een andere verpleegkundige, herstelde in september van ebola nadat ook hij behandeld werd in het Royal Free Hospital.

Professor Hugh Pennington, een microbioloog, zei in een toelichting aan de BBC dat niet alle patiënten op dezelfde manier reageren op een ebola-behandeling. "Het probleem is dat sommige patiënten met ebola eerst ziek worden en daarna genezen. Niet iedereen sterft. Het is dus moeilijk in dit stadium, wanneer relatief kleine aantallen mensen worden behandeld op verschillende experimentele manieren, om in te schatten hoe groot de kans op genezing is bij één bepaalde patiënt.

(Belga/BBC/BO)

Lees meer over:

Onze partners