Bill O'Reilly en Jon Stewart houden presidentieel debat (video)

08/10/12 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Jon Stewart van The Daily Show en Bill O'Reilly van Fox News Channel debatteerden in een semi-serieus debat over de problemen van Amerika.

Bill O'Reilly en Jon Stewart houden presidentieel debat (video)

Niet alleen de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney debatteren deze periode over de verkiezingsthema's. Ook talkshowpresentatoren Jon Stewart van The Daily Show en Bill O'Reilly van Fox News Channel debatteerden in een semi-serieus debat over de problemen van Amerika.

Het debat met een serieuze ondertoon tussen de als links bekendstaande Stewart en de rechtse O'Reilly had plaats in het auditorium van de George Washington University. Stewart is een aanhanger van de Democraat Barack Obama. O'Reilly steunt de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.

Overheidsuitgaven

Het negentig minuten durende debat met de titel The Rumble in the Air-Conditioned Auditorium, kon live worden gevolgd op internet voor 4,95 dollar. De helft van dat bedrag gaat naar een goed doel.

'Gezworen vijanden' Stewart en O'Reilly debatteerden met veel kwinkslagen over de uitgaven van de overheid. Het begrotingstekort was een belangrijk thema. De twee opiniemakers waren het oneens over de uitgaven van de overheid en de inrichting van de sociale zekerheid.

Bush

Ze verschilden ook van mening over wie schuldig is aan het creëren van het hoge overheidstekort. Volgens Stewart ligt die schuld bij oud-president George W. Bush. De oud-president zou volgens Stewart 800 miljard dollar hebben uitgegeven aan twee oorlogen en tegelijkertijd de belastingen hebben verlaagd.

O'Reilly ontkende: 'Mogelijk was Bush verantwoordelijk voor het eerste jaar (van het tekort van president Obama, red), maar niet in het tweede jaar of na 3,5 jaar.'

Terrorisme

Volgens O'Reilly is Obama 'soft on terrorism'. Stewart ontkende. Hij verwees naar de talloze raketaanvallen met drones tegen terroristen in Irak en Afghanistan.

Het debat was niet alleen inhoudelijk. De twee entertainers vermaakten het publiek met grappen ten koste van elkaar. Ook mochten kijkers vragen stellen. (Elsevier/TE)

Onze partners