Belgische Airbus op weg naar Japan

17/03/11 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

Een Belgische Airbus is momenteel vanuit Washington onderweg naar Japan om Belgische landgenoten die Japan willen verlaten op te pikken.

Belgische Airbus op weg naar Japan

© EPA

De Airbus zal vliegen op verschillende Japanse luchthavens om alle Belgen de kans te geven om te vertrekken. Bart Ouvry, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken laat weten dat er voldoende plaats is op de Airbus voor alle landgenoten die Japan wensen te verlaten.

"Als blijkt dat er onvoldoende plaats zou zijn, zullen bijkomende vluchten worden ingelegd. Momenteel worden alle aanvragen verzameld van de mensen die weg willen."

De bedoeling is op dit moment niet om de mensen terug te brengen naar België. De Airbus vliegt onze landgenoten in eerste instantie enkel tot Seoel in Zuid-Korea. Wie dan naar België zou willen, moet dit zelf regelen.

"Het is de bedoeling om onze Belgen allereerst naar veiligere oorden te vliegen. Weg van het potentiële gevaar van nucleaire straling. Veel Belgen die momenteel in Japan wonen, wensen trouwens niet terug te keren naar België. Hun leven is daar. Vanuit Seoel kunnen zij die dit wensen dan beslissen hoe zij verder willen. Terugkeren naar België of niet."

Ouvry sluit wel niet definitief uit dat er met de Airbus Belgen kunnen terugkeren naar België maar voorlopig is de eindbestemming van de Airbus Seoel. "Alles hangt ook samen met hoe de situatie in Japan verder evolueert."

Belgische studenten in JapanMomenteel verblijven ook 20 studenten en 1 onderzoeker van de K.U.Leuven in Japan. Van die 20 keren er 9 morgen en overmorgen terug, laat vicerector Internationaal beleid Bart De Moor weten.

Acht anderen worden opgevangen door de Japanse universiteit van Kyushu. Die ligt ruim 1.500 kilometer van Tokio en het rampgebied. De drie overige studenten waren op het moment van de ramp op toeristische rondreis buiten Japan. Hun is aangeraden op dit ogenblik niet naar Japan terug te keren.

Geen van de 9 studenten komt terug met de Airbus die de Belgische overheid inlegt. De Moor: "We hebben hun over de optie van de Airbus ingelicht maar het is lange tijd onduidelijk geweest waar de Airbus zou landen en of de studenten die luchthaven tijdig konden bereiken. Daarom hebben de meesten op eigen houtje transport georganiseerd."

De vicerector en de Leuvense universiteit staan permanent in verbinding met de studenten en hun ouders en volgen de situatie op de voet. "Bij elk e-mailcontact met de studenten worden ook de ouders gekopieerd zodat zij ook van het laatste nieuws op de hoogte zijn."

Ook haar Japanse gasten die momenteel in Leuven studeren of onderzoek verrichten laat de universiteit niet in de kou staan. Er is een crisiscel opgericht waar de Japanse gasten informatie kunnen opvragen.

Ook stelt de universiteit 2 professoren japanologie ter beschikking om te vertalen waar nodig. Ook kunnen de Japanners op psychosociale hulp rekenen als dat nodig zou blijken.

Ingrid Moriau

Lees meer over:

Onze partners