Belgisch-Turkse top: resultaat wat beperkter dan verwacht

© BELGA

België krijgt zicht op de zwarte lijst met 1.224 mensen in ons land die Turkije niet meer binnenmogen. Omgekeerd sturen de Turken een verbindingsofficier voor politiesamenwerking naar Brussel. Die afspraken maakten België en Turkije woensdag in Ankara. Veel meer bleek echter niet mogelijk, omdat de Turkse ministers van België plots wel erg veel soepelheid vroegen bij het doorspelen van informatie over mogelijke PKK-terroristen en -sympathisanten.

“Volgende week woensdag onderteken ik een memorandum of understanding over asiel en migratie met Turkije in Ankara. Goed nieuws! “, tweette staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vorige week nog. Maar dat bleek wat te vroeg gejuicht. De Turken koppelden de ondertekening ter elfder ure immers aan verregaande soepelheid bij de uitwisseling van informatie over mogelijke PKK’ers in België. En daar wilden de Belgen niet zomaar in mee gaan.

Nog geen memorandum of understanding dus. Maar dat is niet zo erg, onderstrepen Francken en Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken. Volgens hen gaat het om erg technische afspraken die vooral de Turken graag op papier willen zetten, hoewel ze in de praktijk al volop worden toegepast. “Op het terrein verandert er dus weinig tot niets”, aldus Francken en Roosemont. De kwestie legt wel het pijnpunt van de gesprekken bloot.

‘Niet iedereen de ze verdenken van PKK-sympathieën uitleveren’

De Turken willen maar wat graag samenwerken op vlak van terreurbestrijding, niet in het minst met het oog op de Koerdische terreurbewegingen PKK en DHKP-C. De Belgen werken echter niet voldoende mee naar de zin van de Turkse ministers, wat ze ook duidelijk lieten blijken. “We kunnen niet zeggen dat België zo gevoelig is als het aankomt op het uitleveren van PKK- en DHKP-C-terroristen”, betreurde minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu op de persconferentie na afloop van de Belgisch-Turkse top.

“Er zijn vervolgingen gestart, maar vijf jaar later loopt het onderzoek nog steeds. We moeten dubbele standaarden op vlak van terrorisme vermijden”, aldus Çavusoglu, die ook hekelde dat PKK-sympathisanten al te vaak een forum krijgen in Belgische media. “Wij zouden dergelijke optredens van terroristen niet toelaten.” Voor de Belgen is Ankara echter te kwistig met het etiket van ’terrorist’.

“We zullen PKK-terroristen vervolgen, maar niet zomaar iedereen uitleveren of informatie doorspelen over mensen die zij van PKK-sympathiën verdenken”, zo verwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Ook justitieminister Koen Geens (CD&V) beklemtoonde de “diepe en oprechte inzet” van België in de strijd tegen terreur van alle slag.

“We discrimineren niet tussen terroristen”, maar er gelden “dwingende wettelijke beperkingen” bij uitleveringen of het uitwisselen van informatie, aldus Geens. Lees: ons land zal niet zomaar alle gegevens te grabbel gooien van mensen die Turkije als PKK-sympathisanten bestempelt.

‘Procedures in België soms traag’

Geens erkende voorts dat gerechtelijke procedures in België soms “traag” zijn, maar verzekerde zijn Turkse gesprekspartners dat ons land op vlak van terreurprocessen voorop loopt in Europa. “Dat zullen we ook tonen ten aanzien van de PKK en DHKP-C”, klonk het.

“We brachten onze federale procureur mee naar Ankara om te tonen dat het België menens is. We zullen binnenkort trouwens vier zaken voor Belgische rechtbanken brengen.” Maar voorlopig werd een ruimere uitwisseling van gegevens tussen de politiediensten dus niet afgeklopt.Van uitstel zal echter geen afstel komen, verzekeren de Belgen.

De Belgisch-Turkse trilaterales vinden al jaren plaats en dat structureel overleg – dat doorgaans naar verluidt goed en constructief verloopt – zal ook in de toekomst blijven voortduren. “Het lijdt geen twijfel dat we op deze weg zullen voortgaan”, onderstreepte Geens zij aan zij met de Turkse ministers. In april vinden al opnieuw werkgroepen plaats waarin alle mogelijke vormen van samenwerking aan bod zullen komen. “Ook over het overdragen van veroordeelden en het uitwisselen van informatie. Dat zijn beloftes die we gemaakt hebben en wij zullen ons daaraan houden.”

Niet met lege handen naar huis

Ook België is immers vragende partij voor meer samenwerking tussen de politionele en justitiele autoriteiten van beide landen. “We staan zeer open voor uitwisseling van gegevens”, aldus Jambon. “Maar met elk land is het de vraag hoe ver je daarin kan gaan, ook om je bronnen of lopende gerechtelijke onderzoeken niet in gevaar te brengen.”

Met lege handen huiswaarts keren doen de Belgen in elk geval niet. Werd immers wel al afgeklopt: de komst van een Turkse verbindingsofficier voor politiesamenwerking in Brussel en inzage in de zwarte lijst met mensen uit ons land die het land niet meer binnen mogen. “Die lijst bevat 1.224 namen. We zijn overeengekomen dat wij nu zullen kunnen kijken op basis van welke criteria die mensen daarop staan”, aldus nog Jambon.

Francken van zijn kant kreeg ook het engagement van Turkije dat bekeken zal worden of nog sneller groen licht gegeven kan worden voor het terugsturen van uitgeprocedeerden via Turkije, bijvoorbeeld naar landen als Tadzjikistan of Oezbekistan. Vandaag geldt een termijn van vijf dagen bij het gebruik van Istanboel als “hub” voor dergelijke repatriëringen, maar Francken wil dat graag terugbrengen tot een tweetal dagen, om zo ook de kosten van gesloten centra te drukken. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content