Beatrix pleit voor stabiele regering

21/09/10 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Dat zei de Nederlandse koningin in haar troonrede in Den Haag, waar een projectiel naar haar Gouden Koets werd gegooid.

De Nederlandse koningin Beatrix heeft dinsdag in haar jaarlijkse troonrede gepleit voor een stabiele regering. Er was een incident toen iemand een projectiel naar haar Gouden Koets gooide.

Elk jaar spreekt de Nederlandse koningin namens de regering de troonrede uit, waarin de regering de beleidsvoornemens voor het komende jaar verwoordt. De troonrede komt er dit jaar op een moment dat er nog volop aan een nieuwe regering van VVD en CDA met steun van de PVV wordt gewerkt.

'Willen wij daadkrachtig het economisch herstel vorm kunnen geven, dan is stabiel bestuur gewenst', zo waarschuwde Beatrix volgens Nederlandse media in het begin van haar rede.

Bezuinigingen ter waarde van 3,2 miljard

De koningin wees erop dat het tekort en de staatsschuld fors zijn opgelopen. 'Als dat zo doorgaat komen die tot een hoogte die niet houdbaar is. Afwachten heeft geen zin, 'maatregelen moeten nu genomen worden', zo werd Beatrix door de Volkskrant geciteerd. Ze pleitte voor structurele financiële maatregelen.

Ontslagnemend premier Jan Peter Balkenende heeft dinsdag na de troonrede besparingen aangekondigd ten belope van 3,2 miljard euro.

Tolerantie en aanpassing

Beatrix deed een oproep om de tegenstellingen en verschillen van opvatting in Nederland 'beheersbaar' te houden. 'Een harmonieuze samenleving is gebouwd op respect, verdraagzaamheid en wellevendheid'.

'Dat vergt geven en nemen, tolerantie maar ook aanpassing. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allen', aldus de koningin. Volgens het staatshoofd werd sociale samenhang in het verleden altijd als vanzelfsprekend beschouwd, maar is dat niet langer zo.

Man gooit voorwerp naar koets

Tijdens de toer van de Gouden Koets door Den Haag werd er dinsdag een voorwerp naar het voertuig van de koninklijke familie gegooid. Het ging om een klein incident.

Volgens de politie heeft het voorwerp, naar verluidt een theelichtje, de koets wel geraakt, maar nauwelijks schade toegebracht. De man die het gooide, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Lees meer over:

Onze partners