Barack Obama: 'Ik ben goed in het doden van mensen'

04/11/13 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:51

In een boek over de herverkiezingscampagne van Barack Obama staat een opmerkelijke uitspraak te lezen. 'Ik ben goed in het doden van mensen', zou de Amerikaanse president tegen een medewerker hebben gezegd.

Barack Obama: 'Ik ben goed in het doden van mensen'

Barack Obama © Reuters

"Ik ben goed in het doden van mensen." Volgens auteurs Mark Halperin en John Heilemann deed Amerikaans president Barack Obama deze controversiële uitspraak. Halperin en Heilemann schreven een boek over de herverkiezingscampagne van Barack Obama: Down: Game change 2012. Volgens hen deed Obama de uitspraak tijdens een discussie over drone-aanvallen. Dat schrijft The Huffington Post.

Het Witte Huis heeft voorlopig nog niet gereageerd op deze specifieke uitspraak. Eerder ontkende de adviseur van Obama, Dan Pfeiffer, wel andere geruchten uit het boek.

Nobelprijs voor de Vrede

Barack Obama ontving in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede. In datzelfde jaar werden doelgerichte drones verder uitgebreid. Deze onbemande vliegtuigen die bommen lanceren, maken volgens mensenrechtenorganisaties onnodig veel burgerslachtoffers.

Maar de president blijft de aanvallen met drones verdedigen. "Laten we vooral niet vergeten dat terroristen ons doelwit zijn. Het dodental waarvoor zij verantwoordelijk zijn, ligt veel hoger dan om het even welke schatting burgerslachtoffers er vallen bij drone-aanvallen", zei hij onlangs in een speech.

Extra burgerslachtoffers

Het boek kaart bovendien de toename van het gebruik van zogenaamde 'double tap' bij drone-aanvallen aan. Hierbij wordt kort na het eerste bombardement nog een tweede bom op het doelwit geworpen. Dit maakt extra slachtoffers omdat toegesnelde burgers zo ook om het leven komen. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners