Aung San Suu Kyi hoopvol over toekomst Myanmar

02/12/11 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

De Myanmarese opposante Aung San Suu Kyi heeft er vertrouwen in dat haar land "op weg is naar democratie".

Aung San Suu Kyi hoopvol over toekomst Myanmar

© Epa

Dat zei ze tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, dat ze een "historisch moment" noemde.

"Ik heb er het volste vertrouwen in dat als we allemaal samenwerken - en wanneer ik 'we' zeg, bedoel ik de Birmese regering, de oppositie en onze vrienden uit de Verenigde Staten en de hele wereld (...) - er geen teruggang zal zijn op de weg naar democratie", zei ze na een gesprek met Clinton in haar huis in Rangoon. Het bewind moet nog vooruitgang boeken, maar "we hopen er zo snel mogelijk te komen", voegde ze eraan toe.

De laureate van de Nobelprijs voor de vrede gaf dit te kennen op de derde en laatste dag van het bezoek van Clinton aan Myanmar (vroeger Birma), het eerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in meer dan vijftig jaar aan het land.

'Voorzichtig optimistich'
De twee vrouwen ontmoetten elkaar voor het eerst donderdag. Clinton overhandigde Suu Kyi een brief van de Amerikaanse president Barack Obama waarin hij haar de steun van de VS verzekert. De Amerikaanse minister bracht de opposante op de hoogte van de gesprekken die ze in de hoofdstad Naypyidaw had en waarover ze voorzichtig optimistisch was.

Het bezoek kwam er na acht maanden van spectaculaire hervormingen die volgden op de ontbinding van de junta in maart en de overdracht van de macht aan een "burgerregering". (Belga/TE)

Onze partners