Amsterdamse studenten bezetten Maagdenhuis uit protest tegen bezuinigingen

Burgemeester Eberhard van der Laan op bezoek bij de studenten in het Maagdenhuis © /

Enkele honderden studenten zijn woensdagavond het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen. Ze protesteren daarmee onder meer tegen bezuinigingen en gebrek aan informatie en democratie.

Sinds bekend werd dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) fors zal (moeten) bezuinigen is er groeiend studentenprotest. Studenten hebben gehoord dat kleinere richtingen zullen verdwijnen (bijvoorbeeld de opties Tsjechisch en Deens), maar over het algemeen hult het bestuur zich in zwijgzaamheid en is er volgens de studenten helemaal geen officiële informatie of overleg over de bezuinigingen geweest.

Ze hadden eerst het Bungehuis bezet, een gebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen dat verkocht zal worden en omgebouwd tot onder meer een hotel en een wellness-complex.

Dinsdag had de politie dat gebouw ontruimd en 40 bezetters gearresteerd.

Woensdag kwamen de arrestanten opnieuw op vrije voeten.

Optocht

De ontruiming en arrestatie maakten het ongenoegen bij de studenten alleen maar groter. Woensdagavond trokken volgens de Nederlandse omroep NOS 600 studenten, sympathisanten en ook docenten in een optocht van het Bungehuis naar het Maagdenhuis aan het Spui, waar het bestuur van de universiteit is gehuisvest.

Kort nadat de optocht werd ontbonden, rond 19u30, trapten boze studenten de deur van het Maagdenhuis in en werd het gebouw bezet door, opnieuw in een schatting van de NOS, zo’n 200 manifestanten.

De universiteit legde klacht neer wegens huivredebreuk wat de politie de mogelijkheid gaf om het gebouw te ontruimen.

Maar dat is vooralsnog niet gebeurd en zal volgens de commissaris niet onmiddellijk gebeuren, al sloot hij actie in de loop van de nacht niet uit.

Bezoek

Kort na het begin van de bezetting kwam Louise Gunning, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, langs om met de studenten te praten. Dat was volgens studenten het eerste echte overleg dat ze hadden gehad.

Ze riep de studenten op naar huis te gaan om na de nachtrust verder te praten. “Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand”. De studenten, of althans een deel ervan, besloot de bezetting verder te zetten.

Rond middernacht daagde ook Eberhard van der Laan op, de pas aan zijn oog geopereerde burgemeester van Amsterdam. “Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun”, zei hij. Hij bleef lange tijd om “alle vragen” van de studenten te beantwoorden.

Het Maagdenhuis, in de 16de eeuw opgetrokken als weeshuis voor meisjes, werd sinds het in handen kwam van de universiteit al vaker het toneel van studentenprotest. Het gebouw werd onder meer in mei 1969 door studenten bezet. Die zou sindsdien de tiende bezetting zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content