Amsterdams steakhouse serveert onwetende klanten paardensteaks

14/02/13 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

Steakrestaurant Piet van Leeuw, door de Nederlanders 'De Steakkoning' genoemd, schotelt haar onwetende klanten al jarenlang paardenvlees voor. Het paardenvleesschandaal dijt daarmee uit richting Nederland.

Amsterdams steakhouse serveert onwetende klanten paardensteaks

© AFP

Het paardenvleesschandaal, dat vorige week losbarstte, komt nu ook ter sprake in Nederland. Daar zou een gerenommeerd steakrestaurant al jarenlang haar onwetende klanten paardenvlees voorschotelen. Dat ontdekt de Amsterdamse krant Het Parool.

Een journalist van de krant nam de proef op de som en liet het vlees keuren door een slager en een kok en deed tenslotte nog een DNA-test. Daaruit bleek dus dat het inderdaad niet ging om rundsvlees, maar om paardensteaks.

Paardenvlees niet populair in Nederland

Paardenvlees lijkt erg op ossenhaas, maar is weinig populair in Nederland. Het vlees kost ook een derde tot de helft minder in aankoop dan een stuk rundsvlees van gelijke grootte. In recensies in culinaire gidsen en bij de klanten wordt het vlees geroemd om haar smaak en malsheid.

De eigenaar van de zaak beweert niets te begrijpen van de bevindingen van Het Parool. "We kopen altijd Zuid-Amerikaans rundsvlees in, ik zou niet weten wat het anders is. We hebben een naam en reputatie hoog te houden. Mogelijk is er bij een levering een vergissing geweest door een fout bij de leverancier, maar dan is dat slechts eenmalig."

"Er stond een tekening op de verpakking"

De leverancier van het vlees laat zich niet zwart maken zonder meer en reageert dat het restaurant al minstens tien jaar elke week een lot paardenvlees bestelt. "We leveren waar onze klant om vraagt, en bij Piet de Leeuw is dat paardenhaas uit Argentinië. Het staat zo in onze administratie en op onze bonnen. Bovendien kan de eigenaar niet ontkennen dat hij het niet wist. Op de leveringsdozen staat duidelijk vermeld dat het om paardenvlees ging, inclusief een tekening van het dier."

Het verkopen of verwerken van paardenvlees onder de valse noemer van rundsvlees zorgde de laatste dagen al voor veel commotie in Europa. In Groot-Brittannië werd er paardenvlees aangetroffen in verschillende loten diepvrieslasagne. Ook in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en ons land werden er producten uit de rekken gehaald wegens vleesfraude. (EA)

Lees meer over:

Onze partners