Al 36 journalisten omgebracht in Syrië

Sinds de opstand tegen het bewind van Bashar al-Assad in maart 2011 begon, zijn zeker 36 journalisten omgekomen in Syrië.

Sinds de opstand tegen het bewind van Bashar al-Assad in maart 2011 begon, zijn zeker 36 journalisten omgekomen in Syrië.’In Syrië zijn journalisten het doelwit van alle strijdende partijen.’ Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnsety International in een rapport dat op World Press Freedom is gepubliceerd.

“Niemand wil pottenkijkers”, zegt Lore Van Welde van Amnesty International op Radio 1.

“Beroepsjournalisten en burgerjournalisten brengen verslag uit van de wanpraktijken die momenteel plaatsvinden in Syrië. Aanhangers van Assad en strijders van de oppositie pikken dat niet en veel journalisten worden gemarteld, gegijzeld en zelfs vermoord, gewoon omdat ze verslag uitbrengen over mensenrechtenschendingen.”

‘Oppositie en regeringsmilitairen mishandelen journalisten’

Zowel strijders van de oppositie als regeringsmilitairen hebben zich schuldig gemaakt aan de mishandeling van journalisten, maar deze laatste toch nog op iets grotere schaal, laat de organisatie weten.

Onafhankelijke kranten, radio en tv-stations kunnen al decennialang niet vrij opereren in Syrië. Sinds 1963 was er een noodtoestand van kracht. Die werd in 2011 opgeheven, maar journalisten worden nog altijd vervolgd, als ze over een breed scala van onderwerpen berichten, zoals mensenrechtenschendingen van het leger. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content