Aanslag Orlando centraal in verkiezingsstrijd: ‘Ik ben beter voor holebi’s en vrouwen dan Hillary’

Hillary Clinton © REUTERS
Rudi Rotthier

In opeenvolgende speeches hebben de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump elk de aanslag in Orlando besproken. Clinton was opvallend hard voor landen in het Midden-Oosten, Trump wierp zich op als de betere verdediger van holebi- en vrouwenrechten.

Na de aanslagen in Parijs en San Bernardino, die de aanhang van Donald Trump deden groeien, werd gesuggereerd dat een volgende aanslag hem aan de eindoverwinning in de verkiezingsstrijd kon helpen. Of dat zo zal zijn (en of de aanslag, zoals een commentator van de New York Times suggereerde, ook de Brexit zou kunnen verzekeren, en de overwinning van Marine Le Pen in Frankrijk), valt af te wachten – vijf maanden is een eeuwigheid in politiek – maar de twee zo goed als genomineerden, Hillary Clinton en Donald Trump, hebben in elk geval uitvoerig over de aanslag gesproken en geprobeerd zich via hun interpretatie/visie te profileren.

Clinton was eerst aan de beurt, met een toespraak in Cleveland, Ohio.

Eerder op de dag had ze in een vraaggesprek, op aangeven van Trump, de term “radicaal islamisme” in de mond genomen. “De term is niet belangrijk”, zei ze, “vanuit mijn perspectief is het belangrijker wat we doen dan wat we zeggen”.

In haar toespraak gebruikte ze die aanduiding niet.

Ze had het over “een virus dat zijn geest vergiftigde en dat”, ook na de dood van schutter in Orlando, “heel levend blijft”. Ze beloofde dat ze als president meer middelen zal vrijmaken om ‘lone wolfs’ op te sporen en aan te pakken, eenzaten die geradicaliseerd worden en die geweld plannen.

‘Oorlogswapens van straat halen’

Ze pleitte voor een herinvoering van het verbod op oorlogswapens “die niet thuishoren op straat. Iedereen zou het erover eens moeten zijn dat iemand die door het FBI wordt onderzocht, niet in staat zou mogen zijn om gewoon wapens te kopen”. De schutter, Omar Mateen, schafte zich in de weken voor de aanslag een semiautomatisch handwapen en een semiautomatisch geweer aan en voldeed daarbij met zijn wapenvergunning voor de staat Florida volkomen aan de regels. De wet op aankoop van zware wapens werd in 2004 nationaal versoepeld. De schutter slaagde er daarentegen niet in een kogelvrij vest te kopen.

Clinton had ook kritiek voor bondgenoten in het Midden-Oosten: het is “meer dan tijd”, zei ze, dat de regeringen van Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit hun burgers stoppen die extremisten financieren, en ook ophouden met Koranscholen te financieren die gif in hoofden strooien. Dat was iets wat snel kritiek opwekte van Trump die erop wees dat ook de Clinton Foundation, de liefdadigheidsorganisatie van de Clinton, met miljoen uit Saudi-Arabië wordt gefinancierd.

Hillary noemde Trump niet bij naam, maar ze zei wel dat de moslims als bondgenoten in de strijd tegen het extremisme moeten gekoesterd worden, en niet als “zondebok” worden weggezet.

Clinton zegde tot slot haar steun toe aan de holebigemeenschap. “Miljoenen Amerikanen zeggen jullie hun steun toe, en ik ben een van hen”.

Trump: mensen moeten kunnen beminnen wie ze willen

Dat was een van de thema’s die ook terugkeerden bij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die sprak in Manchester, New Hampshire. Trump verdedigde het recht van iedereen om een eigen leven te kiezen.

“Dit is een aanval op het hart en de ziel van wie we als land zijn. Dit is een aanval op het vermogen van vrije mensen om hun levens in te richten, te beminnen wie ze willen, en hun identiteit uit te drukken. Het is een aanval op het recht van elke Amerikaan om in eigen land in vrede en veiligheid te leven”.

De passage veroorzaakte enige gefronste wenkbrauwen bij aanwezige journalisten, want de verhouding tussen Republikeinse partij en de LBGT (lesbisch, bi, gay en transgender) gemeenschap, is vaak problematisch geweest, en vanwege de Republikeinen niet altijd gericht op het “beminnen wie ze willen”. Maar in dit geval omarmde Trump de gemeenschap.

Hij zei dat hij het beter zou doen voor de LBGT gemeenschap dan Hillary Clinton.

“Ze kan het niet allebei hebben. Ze kan niet beweren dat ze deze gemeenschappen ondersteunt terwijl ze probeert te verkrijgen dat meer mensen dit land kunnen binnenkomen die deze gemeenschappen willen onderdrukken”. (Clinton pleit voor de opname van een groter aantal Syrische vluchtelingen).

“Vraag jezelf af, wie is echt de vriend van vrouwen en de LGBT gemeenschap? Donald Trump met zijn daden of Hillary Clinton met haar woorden”.

Inreisverbod uit terreurgebied

Trump verklaarde het compleet tegenovergestelde van Clinton inzake wapens. We hebben al vele vrijheden opgegeven omwille van terreur, aldus Trump, verwijzend naar veiligheidsmaatregelen in luchthavens. “Ze wil de wapens van Amerikanen ontnemen, en vervolgens de mensen binnenlaten die ons willen afslachten”.

Hij herhaalde zijn voorstel tot een tijdelijk inreisverbod voor moslims, al had hij het nu eerder over een algemeen inreisverbod uit gebieden “met een bewezen geschiedenis van terreur tegen de VS, Europa of onze bondgenoten tot we begrijpen hoe we de dreiging kunnen beëindigen”. Op die manier omzeilt hij een ongrondwettelijk religieus criterium voor zijn inreisban.

“We kunnen niet blijven toestaan dat duizenden en nog eens duizenden mensen ons land binnenstromen, van wie velen hetzelfde gedachtegoed hebben als de meedogenloze doder van Orlando”.

Partner Content