Aanslag op luchthaven Istanboel: 41 doden en 239 gewonden

28/06/16 om 21:23 - Bijgewerkt op 29/06/16 om 13:42

Bij een zelfmoordaanslag op de luchthaven Atatürk in de Turkse grootstad Istanboel zijn er 41 doden en 239 gewonden gevallen. Volgens officiële bronnen voerden 3 terroristen een gecoördineerde aanval uit. De aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens de Turkse premier "gaan de aanwijzingen in de richting van IS".

Aanslag op luchthaven Istanboel: 41 doden en 239 gewonden

Ziekenwagens aan Istanbul Atatürk Airport © REUTERS

Ten minste 41 doden en 239 gewonden - dat is de voorlopige balans van de aanslag op de luchthaven van Istanboel, zo maakte de gouverneur van Istanboel Vasip Sahin bekend.

Onder de slachtoffers zijn er volgens de BBC ook 13 buitenlanders. Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat het nog te vroeg is om informatie te geven over mogelijke Belgische slachtoffers.

De aanslag vond dinsdag plaats rond 21.00 uur Belgische tijd in of aan de aankomsthal van de internationale terminal, en ook in de parkeerzone.

'3 kamikazes'

De aanval werd uitgevoerd door wat Turkse woordvoerders "drie kamikazes" noemden. Volgens de premier arriveerden ze in een taxi en openden ze met machinegeweren het vuur. Twee van de drie drongen de aankomsthal binnen, waar ze bleven schieten en uiteindelijk zichzelf tot ontploffing brachten. Een van de terroristen in de aankomstzone werd verwond door een politieagent, en bracht vervolgens zijn bomvest tot ontploffing.

Wat er met de derde aanvaller gebeurde is niet duidelijk, maar volgens officiële bronnen had er een ontploffing in de parkeerzone plaats. De Turkse minister van Justitie stelt dat er "aanwijzingen" zijn dat ook het metrostation aan de luchthaven getroffen werd door een explosie, maar daar is verder niks over bekend.

Er zijn geen details bekendgemaakt over identiteit en nationaliteit van de "drie kamikazes", die alledrie dood zijn. Of er nog andere betrokken zijn bij de aanslag is niet bekend.

'Welkom'-borden

Aanwezigen getuigen dat mensen hun geliefden of kennissen stonden op te wachten terwijl de schietpartij en explosies in de aankomstzone losbarstten. Sommigen hadden 'welkom'-borden in de hand, met een naam erop. Er ontstond paniek, en een mensenstroom richting de uitgang.

De gewonden werden met tientallen ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Kort na de aanslag hadden taxichauffeurs al vele gewonden geëvacueerd.

President Tayyip Recep Erdogan hield een spoedvergadering met zijn kabinet in hoofdstad Ankara, en riep naderhand op tot internationale samenwerking tegen terrorisme. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar premier Yilderim zei dat "de aanwijzingen in de richting van IS" gaan. De combinatie tussen het vuur openen en dan een zelfmoordexplosie veroorzaken is gelijkaardig met wat vorig jaar tijdens de aanslagen in Parijs gebeurde.

Vluchten omgeleid of geannuleerd

De Atatürk luchthaven is qua vliegverkeer de elfde drukste van de wereld, en de derde van Europa, met meer dan 60 miljoen passagiers per jaar. De veiligheidsvoorzieningen zijn volgens specialisten strikt.

Alle vluchten naar de internationale luchthaven Atatürk werden na de aanslag omgeleid of geannuleerd. De premier kondigde aan dat vanaf 2 uur Belgische tijd de luchthaven heropend werd.

Belgische operatoren wachten af wat het advies van buitenlandse zaken wordt alvorens te beslissen over het al dan niet afgelasten van reizen naar Turkije.

Voorlopig geen aanwijzingen van Belgische slachtoffers

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgen zouden zijn onder de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Istanboel. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag op de VRT-radio en aan Belga gezegd.

Reynders is geschokt door de aanslag. "Dit doet ons allemaal terugdenken aan de aanslag van 22 maart op Zaventem", klinkt het. "Wij wachten nog op informatie van de Turkse overheid over eventuele Belgische slachtoffers."

Maar de buitenlandminister heeft nog geen informatie gekregen over mogelijke Belgische slachtoffers. Volgens Reynders waren er enkele Belgen aanwezig op de luchthaven 2 uur voor de aanslag. Het bewuste vliegtuig was dus eerder op de dag al gepasseerd op de luchthaven Atatürk.

Buitenlandse Zaken bekijkt nu of het reisadvies voor Turkije aangepast moet worden. Reynders wijst erop dat er al veel restricties zijn voor wat reizen naar Turkije betreft.

Buitenlandse Zaken staat voorts in contact met de ambassade in Ankara en het consulaat in Istanboel, zegt Reynders ook aan Belga. Zijn departement heeft tot nu toe geen vraag tot informatie gekregen van familieleden van Belgen die mogelijk ten tijde van de aanslag op de luchthaven waren. Ook vanuit de touroperators was er geen dergelijke vraag.

Aanslagen

Turkije is dit jaar al verschillende keren getroffen door bloedige aanslagen. Zo acht de Turkse regering de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor aanslagen in Istanboel in januari en maart, waarbij respectievelijk twaalf en vier dodelijke slachtoffers vielen. Een aanslag tijdens een antiregeringsbetoging in oktober vorig jaar zou eveneens door IS gepleegd zijn. Toen kwamen meer dan 100 mensen om het leven. IS heeft echter geen enkele aanslag opgeëist.

Een zware aanslag in maart in de hoofdstad Ankara, waarbij 37 mensen omkwamen, werd dan weer opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK, gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, als vergelding voor de Turkse militaire operaties in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land.

Drie weken geleden werden bij een aanslag in het stadscentrum van Istanboel elf mensen gedood. Die terreurdaad werd opgeëist door een splintergroep van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Waarschuwing

De Amerikaanse overheid had zijn burgers onlangs nog opgeroepen tot waakzaamheid op drukke plaatsen en toeristische trekpleisters in Turkije, op basis van 'geloofwaardige aanwijzingen'. (KVDA/RR)

Onze partners