Is Facebook voor jonge kinderen een goed idee?

© AFP

Als het van Facebook afhangt, kunnen kinderen jonger dan 13 jaar binnenkort Facebook gebruiken onder het – goedkeurend – oog van hun ouders.

Facebook wil de profielen van kinderen koppelen aan die van hun ouders. Op die manier kunnen kinderen jonger dan 13 een profiel op de sociale netwerksite aanmaken. Waarschijnlijk hoopt het bedrijf op die manier een einde te maken aan de hypocrisie rond jonge kinderen die een valse leeftijd invullen om lid te kunnen worden. Zodra de profielen gekoppeld zijn, kunnen de ouders kiezen met wie hun kinderen vrienden worden en welke applicaties ze gebruiken.

Sommigen voorspelden scherpe reacties op dat nieuws en ze kregen geen ongelijk. De Franstalige krant Le Soir ging praten met onder andere Serge Tisseron, een Franse kinderpsychiater en kwam terug met enkele straffe uitspraken. Cédric Courtois, onderzoeker aan het MICT (Media & ICT) van Universiteit Gent, plaatst voor Knack.be enkele dingen in perspectief.

Smeerlapperij

“Facebook is en blijft een smeerlapperij”, fulmineert Serge Tisseron, kinderpsychiater en directeur Onderzoek aan de universiteit Paris Ouest Nanterre, in Le Soir. Hij is allesbehalve te spreken over de plannen van Facebook om de minimumleeftijd af te schaffen. “De enige reden waarom Facebook dit plan lanceert, is om een positiever beeld van de sociale netwerksite te creëren, niet om de kinderen te beschermen”, gaat hij verder.

Courtois nuanceert. “Facebook is een commercieel product en drijft op informatie van gebruikers, dus ook op die van kinderen. Dat is nu eenmaal inherent aan de website”, zegt hij.

Courtois geeft wel toe dat de minimumleeftijd wegnemen niet zonder gevaar is. “Het is gevaarlijk om jongere kinderen toe te laten zonder de omgeving te veranderen”, waarschuwt hij. “Als Facebook de minimumleeftijd afschaft, moet het bedrijf zijn verantwoordelijkheid nemen.” Hij stelt voor dat de sociale netwerksite speciale profielen aanbiedt voor kinderen, voorzien van strengere privacy-instellingen. “En wat mij betreft, mogen ze dat doen voor elke gebruiker”, voegt hij er nog snel aan toe.

Mediawijsheid

Courtois predikt vooral de mediawijsheid van de kinderen. De ouders spelen daarbij een zeer belangrijke rol. “De ouders moeten met hun kinderen over Facebook kunnen praten”, zegt hij. Een kind ronduit verbieden Facebook te gebruiken is volgens hem geen oplossing. “Dan creëer je een forbidden fruit en dan is de verleiding des te groter”, legt hij uit. “Transparantie is enorm belangrijk.”

Tisseron blijft erbij dat jonge kinderen niet in staat zijn Facebook op een veilige manier te gebruiken. “Een kind kan Facebook pas correct gebruiken vanaf twaalf jaar en in samenspraak met de ouders”, stelt hij. “Een kind jonger dan dertien is niet in staat om de complexiteit van Facebook in te schatten, bijvoorbeeld wat het wel of niet kan zeggen.”

“We mogen de kinderen echt niet onderschatten”, spreekt Courtois tegen. “Al blijft een goede begeleiding van de ouders wel nodig.” Met die juiste begeleiding vind Courtois het best te verdedigen dat jonge kinderen Facebook gaan gebruiken.

Perceptie

Courtois werkte mee aan het jaarlijkse onderzoek van Apestaartjaren, waar het mediagebruik van kinderen en jongeren onder de loep genomen wordt. Uit het recentste onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de 12- tot 14-jarigen een account heeft op Facebook. Van de ondervraagde 10- tot 12-jarigen gaf 28% Facebook aan als favoriete website. In Frankrijk meldt Tisseron dat de helft van de twaalfjarigen een account heeft.

Het lijkt dus allemaal eerder een kwestie van perceptie. “Het wegnemen van de minimumleeftijd zal inderdaad heel weinig veranderen”, zegt Courtois. Kinderen gebruiken de sociale netwerksite nu al en dat zal ook zo blijven, volgens hem. “Het plan van Facebook zal enkel de hypocrisie rond de hele situatie weghalen.” (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content