Fiscus spoort verdachte internethandelaars op

14/02/12 om 06:24 - Bijgewerkt om 06:24

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wil de strijd opvoeren tegen de internethandelaars die hun fiscale verplichtingen niet nakomen.

Fiscus spoort verdachte internethandelaars op

De fiscus is alle verkoopwebsites, zoals eBay en Kapaza, aan het contacteren. Zij zullen worden verplicht om alle gebruikers die belastingplichtig zijn, aan te geven. Zo wil de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in samenwerking met de overheidsdienst Economie de strijd opvoeren tegen de internethandelaars die hun fiscale verplichtingen niet nakomen. Dat schrijft de krant De Morgen.

De fiscus beschikt over een aantal 'computertools' die het mogelijk maken om internethandelaars op te sporen die op verschillende websites actief zijn. Zo beschikken ze over software die met een krachtige zoekfunctie het internet kan scannen op telefoonnummers. Zo kan de fiscus handelaars die onder verschillende schuilnamen op diverse internetsites goederen aanbieden opsporen.

Ook foto's van een bepaald item kunnen worden teruggevonden via 'image recognition' op diverse verkoopwebsites. Op basis daarvan kan de fiscus een heel dossier opstellen van een 'verdachte' handelaar. Dit wordt vervolgens naast de belastingaangifte van die persoon gelegd ter vergelijking.

Hoeveel geld de belastingdiensten hiermee willen binnenhalen, is moeilijk te berekenen, klinkt het. Geschat wordt dat de internetverkoop in ons land zo'n 2,5 à 3 pct van het bbp bedraagt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners