Eerste Boeing 787 Dreamliner is een feit

26/09/11 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing levert maandag officieel zijn eerste 787 Dreamliner af aan de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA), na drie jaar vertraging.

Eerste Boeing 787 Dreamliner is een feit

© Reuters

Het passagiersvliegtuig wordt in de Amerikaanse staat Washington aan ANA voorgesteld en zal daarna naar Tokio worden gevlogen waar het woensdag zal aankomen. ANA zal haar eerste 787 op 11 november inzetten op de binnenlandse route tussen Tokio en Okayama-Hiroshima. Daarna zal het toestel tussen Tokio en Frankfurt vliegen.

Vertraging De levering van de Dreamliner was oorspronkelijk bedoeld voor 2008, maar Boeing had af te rekenen met allerlei tegenslagen, waaronder het meest recent een brand aan boord tijdens testvluchten in januari.

De Dreamliner is volgens Boeing 20 procent zuiniger dan een vliegtuig van een gelijkaardige grootte omdat het gemaakt is van lichte materialen. Het vliegtuig heeft ook de grootste ramen van alle vliegtuigen, een hogere luchtvochtigheid en schonere lucht. Dit maakt dat passagiers minder last hebben tijdens het vliegen en frisser op hun bestemming aankomen.

Airbus

Tot dusver heeft Boeing 821 bestellingen voor de 787. Boeing wil vanaf 2013 10 vliegtuigen per maand bouwen. Momenteel ligt de productie nog op 2,5 vliegtuigen per maand.

Het Europese Airbus bouwt momenteel aan de Airbus A350 XWB, die pas in 2013 in dienst treedt. Momenteel heeft Airbus al meer dan 550 bestellingen voor de rechtstreekse concurrent van de 787. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners