Apple haalt uit naar Adobe Flash

03/05/10 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

Steve Jobs heeft voor het eerst prijsgegeven waarom zijn bedrijf Flash niet wil ondersteunen op de iPhone en de iPad.

Apple haalt uit naar Adobe Flash

© Belga

Steve Jobs, topman van het elektronicabedrijf Apple, heeft voor het eerst prijsgegeven waarom zijn bedrijf Adobe Flash niet wil ondersteunen op de iPhone en de iPad.

In een brief op de website van Apple haalt de grote baas flink uit naar Adobe, de maker van Flash waarmee filmpjes en spelletjes afgespeeld kunnen worden op het internet. Hij heeft een aantal technische redenen waarom Flash de stabiliteit en de veiligheid van de iPhone en de iPad in het gedrang brengen.

Eerst en vooral vindt Jobs dat Flash niet bedoeld is voor mobiele telefoons met een touchscreen, maar enkel voor computers. Ook zou de ondersteuning de werking van de technische snufjes van Apple enkel vertragen en zou het de batterij van de toestellen leegzuigen. Daarnaast beweert Jobs dat de software de hoofdreden is waarom de Macs van Apple crashen.

Maar er zijn ook twee zakelijke redenen. Jobs vindt het niet kunnen dat Flash geen Open Source-software is. Op die manier kan Adobe altijd zelf bepalen voor welke prijs en met welke voorwaarden andere producenten Flash kunnen gebruiken.

Daarbij wil de elektronicareus het aanbod applicaties, dat nu enkel via de App Store beschikbaar is, niet uit handen geven. Apple wil voorkomen dat andere bedrijven de mogelijkheid krijgen om hier een invloed op te hebben.

Steun Microsoft

In zijn Flash-aanval krijgt Jobs de steun van het softwarebedrijf Microsoft. Op zijn blog schrijft Dean Hachamovitch, de verantwoordelijke voor Internet Explorer, dat de nieuwste versie van de internetbrowser HTML5 zal ondersteunen. "Die kan hetzelfde als Flash maar veroorzaakt geen problemen", klinkt het. Maar hij beklemtoont wel dat Microsoft wil blijven samenwerken met de Adobe-ontwikkelaars om de software te verbeteren.

Inmiddels heeft Shantanu Narayen, CEO van Adobe, gereageerd op de kritiek van Jobs. In een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal noemt hij de aanval "een rookgordijn". Volgens hem is de topman van Apple enkel bezorgd dat Flash goede software is voor verschillende platformen, waaronder de televisie, de computer, de tabletcomputer en de mobiele telefoon.

Lees meer over:

Onze partners