Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

30/03/11 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:22

René naar Siberië?

Tom' Tomsk - Anzhi Makhachkala. Die match mag u dik onderstrepen in uw agenda.

Groot nieuws uit Dagestan. De coach van het beroemde Anzhi Makhachkala zit op de wip. Dit na een beschamende 2-0-nederlaag bij Zenit Sint-Petersburg op de openingsdag van de Russische competitie, die van nu af aan onze aandacht opeist. Terek Grozny heeft trouwens ook op zijn doos gehad: 2-0 bij Roebin Kazan. Bij Terek zit de coach, Ruud Gullit, niet op de wip maar de rest van de ploeg wel.

De coach van Anzhi Makhachkala heet Gadzhi Gadzhiev, is een grijsaard van 65, en speelt zelf nog mee! In het middenveld. Waarop wacht Aimé Anthuenis? Het zou ook kunnen dat Gadzhi Gadzhiev de middenvelder, de zoon is van Gadzhi Gadzhiev de coach. Of een neef, dat kan zeker in Dagestan allemaal. Ofwel hebben wij verkeerd gelezen, dat is nog het meest waarschijnlijke. Maar breek er uw hoofd niet over, dit weekend verliezen tegen Roebin Kazan, en hij staat met één been buiten.

Het grote nieuws is nu dat clubvoorzitter Suleyman Kerimov via zijn goede contacten in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek heeft laten informeren of René Vandereycken nog altijd werkloos is. 'Als ik het in een plaatselijk voetbalblaadje juist heb gelezen, zit die vent al jaren zonder werk, die kan nooit veel kosten', moet de voorzitter hebben uitgeroepen.

Maar dat zou verkeerd gedacht kunnen zijn. Want er is ook groot nieuws vanuit Tomsk, in Siberië! Daar ging de plaatselijke voetbaltrots Tom' Tomsk op de eerste speeldag op eigen veld smadelijk met 0-1 onderuit tegen Kuban Krasnodar. Waardoor de positie van trainer Valery Nepomnyashchiy hoogst onzeker is geworden. En nu heeft ook de voorzitter van Tom' Tomsk, in de wandelgangen aangesproken met zijn initialen GPS, zijn oog laten vallen op Vandereycken. Diens Europese successen met AA Gent en RWDM, later met de Rode Duivels, zijn niet onopgemerkt gebleven aan de Noordelijke IJszee. Minder onopgemerkt alleszins dan aan de IJselijke Noordzee.

Vorige week speelde Rusland voor het EK in Armenië, dus staat de tweede speeldag pas zaterdag op het programma. Tom' Tomsk moet op bezoek bij Terek Grozny, waar Gullit dringend punten nodig heeft. Anzhi Makhachkala speelt zoals gezegd thuis tegen Roebin Kazan, waartegen Gullit dus heeft verloren.

En hou u dan vast want de week nadien, alsof de duvel ermee gemoeid is, wat in de voormalige Sovjet-Unie niet eens verbazing zou mogen wekken, ontvangt Tom' Tomsk Anzhi Makhachkala. Die match mag u dik onderstrepen in uw agenda, want die kost een van de twee coaches met zekerheid de kop: of Gadzhi Gadzhiev, of Valery Nepomnyashchiy. En dan zit half april René op een van de twee banken.

Tenzij hij alsnog voor Club Brugge tekent, daar weten ze met hun aanwervingen toch geen blijf. Een keeperstrainer, een achterlijntrainer, een middenveldtrainer, een spitsentrainer, een fysical trainer, een mental trainer, een Siamese tweeling als technisch directeur... zoiets kan alleen de grootste vakman onder controle houden.

Wat natuurlijk ook kan, is dat René volgend seizoen een welverdiend sabbatjaar neemt, om de batterijen wat op te laden. Een mens kan niet altijd hard werken.

Onze partners