Meerderheidspartijen vallen over kaart zonevreemde bossen

Joke Schauvliege: 'Sfeerschepping om mijn persoon te beschadigen raakt me niet. Dan denk ik: waar zijn ze mee bezig?' © Lies Willaert

Vele burgemeesters zijn niet te spreken over het plan van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauwvliege. “Op het terrein is men duidelijk niet gaan kijken”, klinkt het.

Verschillende burgemeesters van meerderheidspartijen Open Vld, N-VA en CD&V zien de kaart met zonevreemde bossen van de Vlaamse regering niet zitten. Jan Dalemans, liberaal burgemeester van Hechtel-Eksel, heeft het over ‘diefstal’.

De Vlaamse regering keurde onlangs de bescherming van 12.000 hectare zonevreemd bos goed. Nu het openbaar onderzoek is geopend en de gedetailleerde kaart online staat, wordt de impact van die beslissing duidelijk.

De Vlaamse Confederatie Bouw heeft 15.001 sites geteld, gemiddeld zo’n 80 are groot. De gebieden mogen voorlopig niet bebouwd worden, in afwachting van een betere bescherming van de bossen. De confederatie spreekt van een “dreigend fors waardeverlies voor tienduizenden eigenaars.” Alleen al in mijn gemeente zijn 507 eigenaars getroffen”, zegt Jan Dalemans. “Dit is toch pure diefstal. Mensen vragen ons als burgemeester om raad. Wij kunnen alleen maar zeggen: deze kaart is fout, leidt tot drama’s en moet aangepast worden.”

Ook Lydia Peeters (eveneens Open Vld), burgemeester van Dilsen-Stokkem en parlementslid, wil dat de kaart aangepast wordt. “De ontwerpkaarten moeten aangepast worden. Er zitten goede dingen in, maar mensen hun bouwgrond afnemen, dat heeft niemand gewild. Ik vraag initiatieven om hier gezamenlijk over na te denken.” In Het Laatste Nieuws uitte CD&V’er Lode Ceyssens, burgemeester van Hamont-Achel en parlementslid, al kritiek. “Deze kaart is door Natuur & Bos van achter een bureau gemaakt, op basis van luchtfoto’s. Op het terrein is men duidelijk niet gaan kijken”, aldus Ceyssens.

“De fouten in de kaart moeten eruit”, zegt ook Wilfried Vandaele (N-VA), een van de grote wegbereiders voor de kaart. “Alle betrokken burgers moeten weten dat ze bezwaar kunnen indienen als ze vinden dat hun perceel onterecht op de kaart is terechtgekomen. Daarom wil N-VA dat minister Schauvliege de eigenaars verwittigt over het lopende openbaar onderzoek. Daarvoor kan ze bijvoorbeeld een beroep doen op de gemeenten.”

Vandaele spaart de minister niet. “Omdat een kaart altijd een momentopname is, kan men nooit vermijden dat er een zekere foutenmarge is. Maar aangezien de minister en haar diensten vele maanden de tijd hebben gehad om een degelijke kaart te maken, zou men toch mogen verwachten dat de fouten beperkt zijn. Als politici kunnen wij niet anders dan ervan uitgaan dat wetenschappers en ambtenaren hun werk goed doen en dat de bevoegde minister toeziet op de kwaliteit ervan.”

Partner Content