Studie: Zeespiegel stijgt drie keer sneller dan verwacht

23/06/12 om 04:07 - Bijgewerkt om 04:07

De zee kan al tegen 2050 een halve meter hoger staan, becijferden Amerikaanse wetenschappers. Dat zou tot meer extreme stormen en grote schade aan de kusten leiden.

Studie: Zeespiegel stijgt drie keer sneller dan verwacht

© Reuters

Klimaatopwarming kan ervoor zorgen dat de stijging van de zeespiegel twee tot drie keer hoger uitvallen dan gedacht. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse National Research Council.

Versnelde stijging
De onderzoekers vulden schattingen van de Verenigde Naties aan met recente gegevens over het afsmelten van de ijskappen, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de versnelde stijging van de zeespiegel.

De experts verwachten dat ze zeespiegel over de hele wereld met 8 tot 23 centimeter zal stijgen tegen 2030, met 18 tot 48 centimeter tegen 2050, en met 50 centimeter tot 1,40 meter tegen 2100.

In 2007 sprak een VN-expertengroep van een stijging van de zeespiegel met 18 tot 59 centimeter tegen het einde van deze eeuw.

Extreem weer

"Samen met de stijging van het waterniveau van de oceanen, verwachten we ons ook aan een vermeerdering en intensifiëring van de extreme stormen en aan hogere golven. Dat verhoogt het risico op overstromingen, kusterosie en verlies van moerasachtige zones", aldus de auteurs van de nieuwe studie. (Belga/TV)

Onze partners