Olie doodt vissen en krabben in Meer van Maracaibo

03/04/12 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

In het Meer van Maracaibo, het grootste meer van Zuid-Amerika, zijn opnieuw massaal vissen en krabben gestorven door olievervuiling. De vissers wijzen het Venezolaanse staatsoliebedrijf met de vinger.

Olie doodt vissen en krabben in Meer van Maracaibo

© Reuters

Honderden Venezolaanse vissers die in het zuidelijke deel van het Meer van Maracaibo werken, hebben hun netten al sinds vorige week niet meer uitgegooid. Vissen en krabben sterven er massaal, zeggen ze.

Lekken in olieleiding Volgens de Venezolaanse overheid ontstond de olievervuiling door een aanslag van de Colombiaanse guerrilla tegen een olieleiding begin maart. Een van de rivieren die in het meer uitmondt, de Catatumbo, loopt voor de helft door Colombiaans grondgebied.

De vissers zeggen dat oorzaak van de vervuiling veel minder ver te zoeken is. "Ze komt uit het meer zelf, van de leidingen van PDVSA", zegt visser Francisco Rivero. Petróleos de Venezuela (PDVSA) is het staatsoliebedrijf van Venezuela.

"Onze boten en netten raken beschadigd door de olie, de vissen blijven weg", zegt visser Jesus Hernandez. "We zijn gestopt met vissen en helpen de mensen van PDVSA om de olie op te ruimen. Maar we vragen dat de regering de schade erkent."

Oliewinning sinds jaren 1910 Het 12.800 vierkante kilometer grote Meer van Maracaibo, dat in het westen van Venezuela ligt, staat in verbinding met de Caraïbische Zee. Er worden regelmatig olievlekken gesignaleerd. Onder meer in 2010 was sprake van een aanzienlijke toename van de hoeveelheid olievlekken.

Sinds de jaren 1910 wordt er intensief olie gewonnen op het meer. Volgens PDVSA telt het meer 6000 actieve putten, die dagelijks 700.000 vaten van 159 liter produceren en met elkaar verbonden zijn door 45.000 kilometer leidingen.

Acht vaten per dag

Minister van Energie en Petroleum Rafael Ramírez erkende in 2010 dat de lekken "een chronisch probleem" zijn maar dat het "om kleine hoeveelheden" gaat, "niet meer dan acht vaten per dag."

Niet alleen in het Meer van Maracaibo heeft PDVSA problemen met zijn leidingen. Aan de andere kant van het land zijn in februari dagenlang tienduizenden vaten olie uit een PDVSA-leiding gelekt. Onder meer de rivier Guarapiche raakte vervuild en een half miljoen mensen in de stad Maturín kwam zonder drinkwater te zitten. PDVSA zette tweeduizend arbeiders in om de olie te ruimen. (IPS)

Onze partners