Nog maar 85 Irrawaddydolfijnen in Mekongdelta

Het aantal Irrawaddydolfijnen blijft dalen. Er zouden nog maar 85 exemplaren leven in de Mekongdelta. En dat zou volgens wetenschappers te weinig zijn voor de overleving van de soort.

Een nieuwe studie van het Wereldnatuurfonds (WWF) schat het aantal Irrawaddydolfijnen in de Mekongdelta op amper 85 exemplaren. Bovendien blijken jongen nauwelijks te overleven.

De Irrawaddydolfijn is een unieke soort die in het 190 kilometer lange deel van de Mekong leeft in het grensgebied van Cambodja en Laos. Het onderzoek van het WWF is gebaseerd op elf tellingen van de dolfijnen in de afgelopen jaren. Aan de hand van de tellingen concluderen wetenschappers dat er nog slecht 85 van deze dolfijnen in de Mekong voorkomen.

De tellingen vertonen een dalende tendens. Jonge dolfijnen blijken vaak te sterven voor ze de leeftijd bereiken waarop ze zich kunnen voortplanten. Veel dieren raken verstrikt in visnetten en verdrinken. De dolfijnen lijden ook onder illegale visserijmethoden met explosieven, gif en stroomstoten.

Uitsterven

Wetenschappers twijfelen of 85 exemplaren wel voldoende zijn om de soort te redden. Ze roepen de overheden van Laos en Cambodja op er alles aan de doen om de rivierdolfijn te beschermen. Beide landen moeten volgens het WWF hun visserijwetgeving aanpassen en delen van de rivier tot beschermd gebied uitroepen waar geen netten gebruikt mogen worden.

Die beschermingsmaatregelen zijn niet alleen goed voor de Irrawaddydolfijn zelf, redeneert het WWF, maar ze zijn ook in het belang van de lokale bevolking. In zowel Cambodja als in Laos wordt de Irrawaddydolfijn vereerd als heilig dier. Bovendien creëert dolfijntoerisme werkgelegenheid en brengt geld op voor de lokale gemeenschap. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content