Nederlandse kunstenaar wil vervuiling uit de lucht zuigen

30/07/15 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:34

De Nederlandse kunstenaar/ondernemer Daan Roosegaarde wil de lucht in onze steden schoon filteren met een zogenaamde Smog Free-toren. Tijdens dat proces worden ook nog eens juwelen gecreëerd.

Nederlandse kunstenaar wil vervuiling uit de lucht zuigen

© /

Daan Roosegaarde wil 's werelds grootste luchtzuiveringssysteem bouwen in Rotterdam en er daarna de wereld mee rondreizen van stad tot stad om de wereld van smog te brijden. De 7 meter hoge 'Smog Free Tower' creëert 'bellen' met verse lucht door smog en fijnstof op te vangen en te bewaren en daarna verse lucht weer uit te spuwen. De technologie wordt al gebruikt in ziekenhuizen.

Om de wereld niet alleen schoner, maar ook mooier te maken zullen van de opgevangen smog sieraden gemaakt worden door de smogpartikels in kleine blokjes samen te persen. 42 procent van smog bestaat immers uit koolstof dat onder hoge druk kristalliseert en een diamantachtige structuur krijgt. Elke blokje wordt gemaakt van smog die uit 1.000 kubieke meter slechte lucht verzameld wordt.

Schone toekomst

De kunstenaar is momenteel via crowdfundsite Kickstarter op zoek naar geld om zijn toren te kunnen bouwen. Geïnteresseerden kunnen nu al een smogvrije ring of smogvrije manchetknopen bestellen. De bouw van de toren zou dan volgende maand van start kunnen gaan.

Roosegaarde, die zijn idee drie jaar geleden kreeg na een reis naar de Chinese hoofdstad Peking, gelooft dat zijn project het begin is van een schone toekomst waarin mensen samenwerken om de vervuiling te stoppen. 'De luchtbel van schone lucht die de Smog Free-toren genereert zal een plaats zijn die mensen samenbrengt om te werken aan het bevrijden van onze steden van de smog', aldus Roosegaarde. (TE)

Lees meer over:

Onze partners