Mooi weer zorgt voor hoge ozonconcentratie

25/07/12 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

Bijna in heel Vlaanderen, met uitzondering van West-Vlaanderen en het noorden van Oost-Vlaanderen, ligt de ozonconcentratie boven de waarschuwingsdrempel van 180 microgram/m³.

De ozonconcentratie is al op 17 plaatsen over de 180 microgram/m³ gegaan. Ook in Waals-Brabant en het noorden van Henegouwen is de drempel overschreden.

In de provincie Vlaams-Brabant werd om 17 uur zelfs 255 microgram/m³ ozon gemeten. Daarmee werd de alarmdrempel van 240 microgram/m³ ozon overschreden, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). In Ukkel werd 206 microgram/m³ gemeten, en in Dessel 202 microgram/m³.

De Ircel verwacht dat de volgende uren de informatiedrempel nog op verschillende plaatsen overschreden wordt. De kans op nog meer overschrijdingen van de alarmdrempel is niet uitgesloten. Pas in de late avond zullen de ozonconcentraties terug dalen, verwacht de Ircel.

Zware inspanningen

Zodra de alarmdrempel overschreden is, wordt de hele bevolking afgeraden om nog zware inspanningen te ondernemen. Als de waarschuwingsdrempel overschreden is, geldt dat advies enkel voor wie gevoelig is voor een hogere ozonconcentratie, zoals astmapatiënten.

Ircel wijt die hoge waarden aan het mooie weer, de zwakke tot matige wind en de opstapeling van luchtvervuiling de voorbije dagen.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals ouderen, mensen met ademhalingsproblemen en kinderen, doen tussen 12 en 22 uur best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht. Op plaatsen waar de alarmdrempel wordt overschreden, worden de gezondheidsrisico's voor de meest gevoelige mensen en voor iedereen die in de buitenlucht zware fysieke inspanningen levert belangrijker.

De Ircel raadt overigens aan tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen, bijvoorbeeld joggen, zoveel mogelijk te vermijden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners