IJsbeer in Duitse zoo sterft na inslikken van jas bezoeker

12/02/14 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Na de tragedie met giraf Marius in Kopenhagen meldt nu ook de zoo van Stuttgart de tragische dood van een ijsbeer.

IJsbeer in Duitse zoo sterft na inslikken van jas bezoeker

IJsbeer Anton © Stuttgart Zoo

De 25-jarige ijsbeer Anton stierf aan ernstige verwondingen aan de ingewanden na het eten van een jas, rugzak en een speelgoedpopje die hij in zijn verblijfplaats vond, vermoedelijk achtergelaten door een bezoeker. Het dier zou de objecten al begin januari opgegeten hebben, zo meldt de dierentuin in een mededeling, maar tot nu was er niets vreemds aan het dier te merken. Wellicht hebben alle drie de objecten samen tot een darmontsteking bij het dier geleid.

Hoe het dan komt dat dierenverzorgers niets hebben opgemerkt, is volgens de zoo te wijten aan het feit dat wilde dieren de neiging hebben ziektes lang te verbergen omdat vijanden anders van hun zwakheden kunnen profiteren.

Vorige week merkten medewerkers van de zoo dan toch ineens op dat Anton zich vreemd begon te gedragen en dat hij stukjes stof en materiaal uitbraakte. Hij stierf uiteindelijk in de nacht van zondag op maandag.

Onweerstaanbaar

Volgens de dierentuin is het niet duidelijk hoe de objecten in Antons verblijfplaats, die beveiligd is met een elektrische omheining, terecht zijn kunnen komen en waarom het dier ze opat in plaats van ze aan stukken te scheuren zoals hij in het verleden met andere vondsten deed.

'Er moet daar iets heel lekkers in gezeten hebben waar Anton niet kon aan weerstaan', vermoeden zijn verzorgers Andreas Wössner en Jürgen Deisenhofer.

De onfortuinlijke ijsbeer had nog zo'n 15 jaar kunnen leven als hij de vreemde materialen niet had ingeslikt. De zoo heeft nu nog een ijsbeervrouwtje Corinna.

Schoenen en fopspenen

De dood van Anton is niet de eerste tragedie van dit type in deze dierentuin. Zo stierf de laatste zeeolifant van de zoo nadat hij een teddybeer inslikte. Ook nijlpaard Egon haalde het enkele jaren geleden niet na het inslikken van een tennisbal.

De zoo laat weten dat in de laatste 20 jaar in het ijsberenverblijf zo'n 200 kinderschoenen in het water belandden, net als zo'n 50 fopspenen per jaar, talrijke mutsen, fototoestellen, gsm's en brillen.

De Europese dierentuinen liggen deze week onder vuur nadat een anderhalf jaar oude en gezonde giraf in de zoo van Kopenhagen afgemaakt werd uit vrees voor inteelt en na een publiekelijke autopsie aan de leeuwen gevoederd werd. Dierenliefhebbers noemden de daden van de zoo 'barbaars'.

Lees meer over:

Onze partners