Hoogste ozonconcentratie in zeven jaar

26/07/12 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

In Walshoutem (Landen) is woensdag de hoogste concentratie ozon gemeten in België sinds juni 2005. Ook donderdag werd op verschillende plaatsen het waarschuwingsniveau overschreden.

De ozonconcentratie heeft woensdagavond om 20 uur in Walshoutem (Landen) een piek bereikt van 269 microgram per kubieke meter. Dat is de hoogste concentratie die in België gemeten werd sinds juni 2005, aldus de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

De alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter werd woensdag op twee plaatsen overschreden: in Aarschot werd om 17.00 uur een piek van 255 microgram gemeten, in Walshoutem werd om 20.00 uur het niveau van 269 microgram bereikt.

Zon, warmte, weinig wind en luchtvervuiling

Die laatste waarde is de hoogste die sinds juni 2005 werd opgemeten, zo zegt Frans Fierens van Ircel. Maar waarom dat opvallend hoge peil net woensdag werd bereikt, kan volgens Fierens niet eenduidig worden verklaard. "De hoge concentratie van gisteren (woensdag, nvdr.) kwam voor ons ook onverwacht, want de laatste tien jaar zien we toch een dalende trend in de pieken. Wel kunnen we zeggen dat de combinatie van zon, warmte en weinig wind in combinatie met de luchtvervuiling zorgde voor een 'ideale mix' voor een hoge ozonconcentratie. De voorbije jaren stond er op zulke warme dagen vaak meer wind."

Ook voor het feit dat de concentratie net in Walshoutem werd opgemeten, is geen duidelijke verklaring. "Wel is het zo dat de ozonconcentraties op het platteland, hoe vreemd dat misschien ook lijkt, altijd hoger liggen dan in de stad."

Ook donderdag opnieuw boven waarschuwingsniveau

De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter werd donderdag opnieuw op verschillende plaatsen overschreden. In Vlaanderen gaat het meer bepaald om Mechelen, Aarschot, Idegem en Walshoutem. In Brussel is er in Ukkel 202 microgram/m³ gemeten omstreeks 15 uur. In Wallonië werd donderdag de 180 microgramgrens overschreden in Corroy-Le-Grand, Vezin, Engis, Sinsin, Luik, Dombes, Saint-Ode, Offagne en Habay-La-Neuve. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners