Het wordt de warmste dag van het jaar

19/08/12 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Het wordt vandaag zonnig en bloedheet. Plaatselijk zal het 38 graden worden. Aan de kust zorgt een zeebries voor afkoeling.

Het wordt de warmste dag van het jaar

© Belga

Na een warme nacht wordt het zondag zonnig en bloedheet. In de nacht van zaterdag op zondag is het kwik in Ukkel niet onder de 23,1 graden gezakt, waarmee het record niet is gebroken, zo heeft VRT-weerman Frank Deboosere getwitterd. Met een temperatuur van 23,1 graden kende Ukkel wel de warmste nacht van het jaar.

Maar er is geen (dag)record gesneuveld, zegt Deboosere. Op 13 juli 1923 en 2 juli 1952 was het tijdens de nacht even heet, telkens in Ukkel. Het record situeert zich op 18 juni 2002 met een minimumtemperatuur van 23,9 graden, aldus Deboosere.

De temperatuur zal in de loop van de dag oplopen naar waarden tussen 33 en 38 graden. Daarmee zal zondag 19 augustus vermoedelijk de weerkundige geschiedenisboeken ingaan als warmste dag van 2012. Aan zee kan een lichte zeebries wat verkoeling brengen. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidoost en zuid.

Opletten voor warmteonweer

Vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht kan vooral over het westen van het land een warmteonweer ontstaan. Later vannacht wordt het snel weer droog en licht bewolkt. De minima schommelen tussen de 17 en de 22 graden.

Meer bewolking op komstMaandag is er nog geregeld zon maar omdat de wind uit de richting van de zee komt gewaaid, wordt het niet meer zo warm. Plaatselijk is er kans op een bui, eventueel met onweer. De matige wind waait uit richtingen tussen west en zuidwest. De maxima bedragen 23 graden op de stranden en 25 tot 30 graden in het binnenland.

Later in de week neemt de warmte verder af en schakelen we over op een licht wisselvallig weertype met meer bewolking en soms een bui. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners