China en VS ratificeren klimaatakkoord van Parijs: 'Heel goed nieuws'

03/09/16 om 09:00 - Bijgewerkt om 16:00

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op bezoek in China bevestigd dat ook zijn land het klimaatakkoord van Parijs ratificeert. Eerder op de dag liet Peking hetzelfde van zijn kant weten. Beide landen zijn de twee grootste uitstoters van schadelijke broeikasgassen. Milieuorganisatie Greenpeace verwacht nu snel concrete maatregelen.

China en VS ratificeren klimaatakkoord van Parijs: 'Heel goed nieuws'

Obama en Xi © Belga Image

Obama en de Chinese president Xi Xiping hebben in de marge van de G20-top in het Chinese Hangzhou samen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties de instrumenten ter ratificatie van dit verdrag overhandigd.

'Cruciaal'

De Amerikaanse president, die het verdrag zonder toestemming van zijn Congres in werking kan laten treden, sprak van een 'cruciale inspanning'. Hij noemde de samenwerking 'de enige kans die wij hebben' om onze planeet te redden. 'Dit is geen strijd die een land alleen kan voeren, hoe machtig het ook is.'

Via een tolk viel Xi hem bij door te zeggen te hopen dat na de aankondiging door de VS en China andere landen nu ook in actie schieten.

Parijsakkoord

Het akkoord van Parijs, dat vorig jaar in december werd ondertekend door bijna 200 landen, is het eerste universele actieplan om de impact van de klimaatverandering te beperken en de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd onder de 2 graden Celsius te houden.

Het akkoord zal pas van kracht worden 30 dagen nadat 55 landen die samen verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het hebben geratificeerd.

Impuls

De ratificatie van de twee grootmachten China en de Verenigde Staten is dan ook een grote stap vooruit en kan de druk op andere landen verhogen.

China is 's werelds grootste uitstoter van schadelijke broeikasgassen, de VS de tweede grootste. Samen zijn ze verantwoordelijk voor naar schatting 40 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2), de drijvende kracht achter de opwarming van de planeet.

De 24 landen die tot op heden het akkoord hadden bekrachtigd, zijn samen verantwoordelijk voor iets meer dan 1 procent van de uitstoot.

China en VS ratificeren klimaatakkoord van Parijs: 'Heel goed nieuws'

© Reuters

Ban Ki-moon toonde zich alvast optimistisch dat het verdrag voor het einde van het jaar in werking treedt. 'U hebt een krachtige impuls gegeven', zo zei de topman van de volkerenorganisatie tegen beide staatshoofden.

Greenpeace: 'Goed nieuws'

In een reactie spreekt Joeri Thijs van Greenpeace van 'goed nieuws'. 'Een akkoord bekomen is één ding. Ratificatie is de volgende stap en het is toch wel verrassend dat dit zo snel gebeurt. Hoe we er nu voor staan hebben we wellicht op het einde van dit jaar een werkelijk bindend akkoord, terwijl we algemeen hadden verwacht dat dat nog enkele jaren zou duren. We zijn dus heel blij.'

China en VS ratificeren klimaatakkoord van Parijs: 'Heel goed nieuws'

© Reuters

'Aan de ander kant verwachten we nu ook concrete stappen om de CO2-uitstoot snel naar beneden te halen', zegt Thijs. 'Een concreet voorbeeld dat zal besproken worden op de G20 is het uitfaseren van de subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat is het soort stappen dat we nu moeten gaan zetten de komende jaren. Want snelle en drastische stappen zijn dringend nodig.'

Hoop

Een maand geleden nog trokken wetenschappers van over de hele wereld in een nieuw rapport nog maar eens luid aan de alarmbel. De globale temperatuur van de lucht en de oceanen, het zeepeil en de CO2-uitstoot: allemaal bereikten ze nieuwe records in 2015. 'De impact van de klimaatverandering is niet meer subtiel, het voltrekt zich voor onze ogen', klonk het.

Weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters zei toen hoopvol te zijn over het klimaatverdrag van Parijs. 'Dat ziet er goed uit. Als we dat helemaal uitvoeren, kunnen we ervoor zorgen dat het in de tweede helft van deze eeuw niet uit de hand loopt. Er zijn hoopgevende signalen dat de eerste maatregelen in het akkoord volgend jaar al in werking zou kunnen treden'. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners