Australië waarschuwt voor cycloon: 'Wat vandaag rechtstaat, zal er morgen niet meer zijn'

11/04/14 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Een cycloon met windsnelheden tot 300 km/u stevent af op het gebied van het Groot Koraalrif voor de Australische kust. Aan de kust bestaat er daardoor risico op zware schade.

Australië waarschuwt voor cycloon: 'Wat vandaag rechtstaat, zal er morgen niet meer zijn'

Cycloon Ita op 10 april. Toen nog categorie 5. © Reuters

De tropische cycloon Ita zal volgens de voorspellingen aan land gaan nabij Cooktown, een stadje met 2.400 inwoners op 1.600 km van Brisbane. "Elk weerfenomeen boven 80 km/u is gevaarlijk", waarschuwde burgemeester Peter Scott van Cooktown op tv. Een voormalige politieman heeft Scott gewaarschuwd met weinig belovende woorden: "Het Cooktown dat vandaag rechtstaat, zal er morgen niet meer zijn."

Ita bevond zich vrijdagmiddag 175 kilometer ten noordoosten van Cooktown en heeft volgens de laatste rapporten aan kracht ingeboet. De cycloon wordt nu ingeschaald op niveau 4. De verwoestende kracht blijft echter onverminderd groot.

De premier van Queensland, Campbell Newman, heeft de inwoners verwittigd dat woningen gebouwd voor 1985, toen nieuwe bouwnormen werden ingevoerd, mogelijk niet kunnen weerstaan aan de cycloon.

De autoriteiten hebben een alarmzone afgebakend die loopt van Lockhart River in het noorden van Queensland tot aan Innisfail in het zuiden.

Tropische cyclonen komen frequent voor in het noordoosten van Australië. Ita is wel veel krachtiger dan Yasi, de gigantische cycloon die in deze zone drie jaar geleden huizen en oogsten vernielde. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners