Aarde meer getroffen door asteroïden dan gedacht

23/04/14 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Een Amerikaanse stichting waarschuwt dat het aantal inslagen van asteroïden op Aarde wordt onderschat.

Aarde meer getroffen door asteroïden dan gedacht

Op 15 februari 2013 ontplofte een meteoroïde nabij Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebied. Ongeveer 1.200 mensen raakten gewond © Reuters

De organisatie B612, die door twee voormalige astronauten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa werd gesticht, beweert op basis van gegevens van de kernwapenwaakhond CTBTO dat de Aarde veel meer getroffen wordt door asteroïden dan eerst gedacht. Ze roept op om onszelf beter te beschermen tegen de ruimte.

De CTBTO beheert een netwerk van sensoren dat spoort naar clandestiene atoombomontploffingen. Tussen 2000 en 2013 catalogeerde dit infrageluidssysteem 26 grote explosies op Aarde. Geen enkele daarvan werd veroorzaakt door atoombommen. Ze waren allemaal het gevolg van asteroïde-inslagen.

De energie die hiermee vrijkwam varieerde van één tot 600 kiloton. Ter vergelijking: de bom die de Japanse stad Hiroshima verwoestte, was een object van 15 kiloton.

Gelukkig werden de meeste van deze ruimterotsen hoog in de atmosfeer vernietigd en zorgden ze amper voor problemen op Aarde. Enkele, zoals de meteoroïde nabij de Russische stad Tsjeljabinsk, veroorzaakten wel schade op de grond.

Elke 100 jaar mega-asteroïde

Meer verontrustend nieuws is dat slechts één van de 26 asteroïde-inslagen op voorhand werd ontdekt, en dan ook nog eens slechts enkele uren op voorhand. 'Het enige wat een catastrofe door een grote asteroïde verhindert, is 'blind geluk'', zegt Edward Lu van de Stichting B612.

Volgens B612 tonen de gegevens van de CTBTO aan dat de Aarde elke 100 jaar geraakt wordt door een mega-asteroïde, groot genoeg om een belangrijke stad te verwoesten.

B612 zamelt geld in voor een ruimtetelescoop om asteroïden te spotten die op weg zijn naar de Aarde.

Lees meer over:

Onze partners