2013 was het vierde warmste jaar ooit

Orkaan Haiyan in de Filipijnen was de grootste weerramp van 2013. © BELGA
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Afgelopen jaar was het op drie na warmste op de recordtabellen, zegt de Amerikaanse weerdienst NOAA. Qua dure weerrampen moest 2013 alleen 2010 laten voorgaan.

In 2013 was het op aarde 0,62 graden warmer dan het twintigste-eeuwse gemiddelde van 13,9 graden, meldt de NOAA (kort voor National Oceanic and Atmospheric Administration). Daarmee staat vorig jaar op een gedeelde vierde plaats met 2003.

Sinds 1976 was het 37ste jaar op rij met een wereldwijde gemiddelde temperatuur die hoger lag dan gemiddeld. Het warmste jaar sinds het begin van de waarnemingen in 1880 was 2010. Toen was het 0,66 graden warmer dan het gemiddelde van de twintigste eeuw.

Negen van de tien warmste jaren sinds 1880 hebben zich nu voorgedaan in de 21ste eeuw. Voor de rest haalt alleen 1998 de top tien.

‘Dramatische opwarming’

Volgens de NASA, die de wereldtemperatuur op een iets ander manier berekent, was 2003 het zevende warmste jaar ooit, met gemiddeld 14,6 graden Celsius. Het verschil tussen beide cijfers bedraagt echter niet meer dan een paar honderdsten van een graad en beide agentschappen zijn het erover eens dat ze op global warming duiden.

“Er zijn momenten zoals vandaag dat we zelfs in een opwarmende wereld sneeuw zien”, zei Gavcin Schmidt, de onderdirecteur van het Goddard Institute of Space Studies van de NASA in New York, waar zich dinsdag een sneeuwstorm voordeed, aan Yahoo News. “Maar op termijn zullen de trends niet verdwijnen.”

Thomas Karl, de directeur van het National Climatic Data Center van de NOAA in North Carolina, sprak van “dramatische opwarming” sinds de sixties en “een lager tempo van opwarming over ruwweg het laatste decennium.”

Wetenschappers zijn het er echter over eens dat die vertraging in de temperatuurstijging er niet op duidt dat klimaatverandering niet bestaat of dat de opwarming van de aarde is opgehouden. Nieuwe research wijst erop dat de kleinere stijging van de oppervlaktetemperaturen te wijten kan zijn aan het feit dat de diepzee, waar doorgaans niet gemeten wordt, een groot deel van de bijkomende warmte opslorpen.

Orkaan Haiyan

Ook verzekeringsmaatschappijen laten horen dat hun klimaatkosten blijven stijgen. Weerrampen kostten de wereld in 2013 alles samen 41 miljard dollar (30,2 miljard euro) berekende de herverzekeraar (zeg maar: de verzekeraar van de verzekeringen) Aon Benfield. Dat is na 2010 het hoogste bedrag ooit. Gemiddeld leed de wereld sinds 2000 elk jaar 28 miljard dollar (20,6 miljard euro) weerschade.

De helft van die rampen vond plaats in Azië. De grootste was orkaan Haiyan, die 6100 mensen het leven kostte en voor 13 miljard ravage aanrichtte in de Filipijnen en Vietnam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content