Van strooien peniskoker tot snoezige puppy: 10 bizarre diplomatieke geschenken

21/07/14 om 08:43 - Bijgewerkt om 08:43

Diplomatieke geschenken die uitgewisseld worden tussen vorsten en wereldleiders dienen eerder om het ijs te breken en respect te tonen, dan dat het gaat om 'echt leuke' cadeaus. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen.

Van strooien peniskoker tot snoezige puppy: 10 bizarre diplomatieke geschenken

Vladimir Poetin en Boiko Borisova © Reuters

Eén jaar geleden nam Filip het roer over van zijn vader Albert en werd prins Filip, koning Filip. De balans van dat eerste jaar koningschap is erg positief. Het vertrouwen in de koning was nog nooit zo groot onder de Vlamingen. En ook op internationaal vlak kon koning Filip op geen enkele uitschuiver betrapt worden. De eerste ontmoeting tussen de koning en de Amerikaanse president Barack Obama in Brussel was erg hartelijk. En toen de twee elkaar in Praag opnieuw ontmoette, kon er zelfs een grapje af.

Bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan ons land in april stond er onder meer een rondleiding in de Chinese tuin van Pairi Daiza (waar panda's Hao Hao en Xing Hui verblijven) op het programma en trok de Chinese delegatie naar Volvo in Gent. En zoals de traditie het wil, worden er bij zo'n gelegenheid diplomatieke geschenken uitgewisseld. President Xi Jinping kreeg een schaalmodel van een wagen, de first lady Peng Liyuan ontving bloemen. Geen al te originele geschenken, het kan nochtans anders:

1. Babykameel

Bij een bezoek aan Mali in februari 2013 kreeg de Franse president François Hollande een babykameel cadeau. Daarmee wilde de Malinese overheid Frankrijk bedanken voor de militaire steun tegen de islamitsche rebellen in het noorden van het land. Maar al vlug ontstond er ophef rond het cadeau. Een Malinese boer beweerde dat de kameel van hem gestolen was. Uiteindelijk besloot Hollande om het dier, dat niet legaal getransporteerd kon worden naar Frankrijk, te schenken aan een gezin. Een nobele gedachte, maar misschien niet de beste beslissing voor het dier zelf. Het dier belandde in de pan en in plaats van te dienen als transportmiddel, vulde het dier enkele hongerige magen.

2. Verzekering voor krokodillenaanval

De Amerikaanse president Barack Obama kon met een gerust hart Australië bezoeken in 2011. Want als hij tijdens zijn bezoek werd opgepeuzeld door een krokodil, ontvingen zijn nabestaanden een vergoeding van 37.500 euro. Die 'krokodillenpolis' werd hem door de lokale overheid aangeboden als geschenk.

3. iPod met Broadway muziek

Obama ontvangt niet alleen vreemde cadeaus, hij deelt ze ook uit. In 2009 slaagde hij er in de ganse internationale pers de wenkbrauwen te laten fronsen door een geschenk dat hij had uitgekozen voor de Britse koningin Elisabeth. Hij gaf haar een iPod, met daarop de volledige 'Broadway-collectie.'

4. Snoezige puppy voor Poetin

Poetin knuffelt puppy

Poetin knuffelt puppy © Reuters

De Bulgaarse premier Boyko Borisov bedankte de Russische president Vladimir Poetin met een snoezige puppy nadat beide landen een gasdeal hadden ondertekend. Opvallend de anders zo kille en stoere Poetin overlaadde het dier met knuffels toen hij de hond in zijn armen nam.

5. Speeltje voor de hond

Niet enkel de Amerikaanse president zelf wordt op zijn wenken bediend in het buitenland, ook wordt er aan zijn hond gedacht. In 2011 ontving Obama van de Britse premier David Cameron een speelgoedbeen voor zijn hond Bo, met daarop de Britse vlag.

6. Reset-knop

Reset-knop

Reset-knop © Reuters

Na jaren van spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland, schonk de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton haar Russische collega Sergej Lavrov een 'reset-knop'. Dit cadeau moest de nieuwe start tussen Washington en Moskou symboliseren. Pittig detail: het Russische woord voor 'reset' op de knop was niet helemaal correct vertaald. Er stond namelijk 'peregrouzka', wat overbelast betekent.

7. Strooien peniskoker

De inwoners van het eiland Tanna in Vanuta in Oceanië aanbidden de Britse prins Philip, onder zijn officiële titel 'Duke of Edingburgh.' In 2010 ontwierpen de inwoners een traditionele strooien peniskoker om hem cadeau te doen. Helaas vond de prins zelf geen tijd in zijn drukke agenda om het eiland te bezoeken, zodat een Britse leraar op het eiland moest invallen en het geschenk in ontvangst nam.

8. Gruwelijke video

In 1983 kreeg de toenmalige Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Donald Rumsfeld een enorm vreemd afscheidscadeau van Saddam Hoessein na een missie in het Midden-Oosten. Rumsfeld ontving namelijk een video waarop te zien was hoe Syrische soldaten tijdens een militaire parade slangen onthoofdden met hun tanden en hondenpuppy's doodstaken. Onder de toeschouwers bevond zich onder meer de vader van Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, die toen president was. De Iraakse leider wilde zo een duidelijke boodschap de wereld insturen: 'Het Syrische regime is barbaars.'

9. Panda

In België werd er het afgelopen jaar bijna ruziegemaakt tussen een Vlaamse en een Waalse zoo om twee reuzenpanda's. En hoewel China de dieren nog steeds aanwend als politiek middel, worden ze vandaag niet meer cadeau gedaan. Zo leent België ze voor een aantal jaren en telt ons een land een fikse som voor ze neer. In 1972 was dat nog anders, na een bezoek aan China kreeg de Amerikaanse president Richard Nixon er eentje om de goede relatie tussen China en de VS in de verf te zetten.

10. Kaasschaaf

Toen de Venezolaanse president Maduro een kaasschaaf kreeg uit handen van de Nederlandse koning Willem-Alexander, zag je hem letterlijk denken 'Wat moet ik hier mee?'. Maar dat euvel werd al gauw opgelost toen hij er ook een stuk Hollandse kaas bijkreeg.

De kaasschaaf heeft nochtans geen al te beste reputatie. De in oorsprong Noorse uitvinding: is het symbool van (Nederlandse) zuinigheid. Het woord wordt eveneens gebruikt voor een bezuinigingsmethode waarbij iedereen evenveel moet inleveren. Maduro is niet de enige die zijn kaas voortaan kan raspen met een Hollandse kaasschaaf, ook paus Johannes Paulus II kreeg er eentje tijdens een bezoek aan Nederland.

Onze partners