Sarkozy, koning van... het kaartspel

14/06/10 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:46

Het Franse kunstcollectief ArtIsNotDead heeft een satirisch kaartspel gelanceerd met Nicolas Sarkozy als koning, in vier kleuren.

Sarkozy, koning van... het kaartspel

Sarkozy wordt in het dek kaarten vergezeld door zijn huidige vrouw, Carla Bruni, zijn twee ex-vrouwen, Marie-Dominique Culioli en Cécilia Attias, en de voormalig minister van Justitie Rachida Dati, die dame zijn. Bruni wordt in het kaartspel afgebeeld als de Venus van Botticelli.

Maar nog meer (hoge) pieten vervolledigen het spel. Eerste minister François Fillon is een boer, net als minister van Binnenlandse zaken Brice Hortefeux.

Ook met Jean Sarkozy, één van de zonen van de Franse president die onlangs in opspraak kwam omdat hij als 23-jarige voorzitter wou worden van een belangrijke openbare instelling, kan er gespeeld worden.

Joker

Barack Obama is voor de verandering de joker in het pak.

"Dit project geeft op een satirische manier de huidige samenleving weer door middel van iconische personages, het herbenadert de relaties tussen koning, dame en boer en vindt zo aansluiting bij het
oorspronkelijke kaartspel", zegt ArtIsNotDead.

"Het spel draait rond de persoonlijkheid van Nicolas Sarkozy en diens onconventionele stijl die zowel fascinatie als weerzin opwekt. De meest opvallende elementen uit zijn presidentschap - zijn alomtegenwoordigheid, de amerikanisering van zijn stijl en zijn theatrale privéleven - worden in het spel weergegeven door de rangen die de personages krijgen", legt Olivier Peyroux uit.

Het Franse kunstcollectief kondigt aan dat een volgend kaartendek aan Silvio Berlusconi gewijd zal worden.

Lees meer over:

Onze partners